Bottarga, genellikle kefal veya ton balığının balık yumurtası kesesinin kurutulmasıyla elde edilen bir lezzettir. Akdeniz ülkelerinde üretilen bottarganın birçok adı vardır ve farklı şekillerde hazırlanır. Bütünüyle işlenen bu besin, uzun bir süre saklanabilir. Butarka ve gelbalder gibi isimlerle bilinen bottarga, yüksek besin değerleri içerir. Hoş ve keskin kokuludur. Afrodizyak etkisi olduğu düşünüldüğü için, az miktarda tüketilmelidir.
Bottarga yapımında, yumurtlama zamanı gelen kefallerin yumurtaları sağılır ve yıkanır. İçindeki zarlar zedelenmeden usta kişiler tarafından patlatılır. Güneş altında kurumaya bırakılan bu besin, birkaç gün de rüzgarda bekletilir. Ardından balmumuna batırılarak kurumaya bırakılır.
Kefal balığının yumurtalarının bulunduğu kese dikkatle çıkarılır. Üstündeki kanı temizlemek için, soğuk suyla yıkanır ve bu kese tuza yatırılır. Ardından tekrar yıkanır ve parmakla kesenin içindeki yumurtalar çıkarılır. Yumurtalar çıktıkça kese tuza bulanır ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Yassı bir şekil verilen keseler, güneş altında 2-3 gün bekletilir. Daha sonra rüzgarlı bir alana asılarak 3-4 gün kuruması beklenir. Bu aşamada sineklerin yaklaşmasını önlemek için üzeri tül ile kapatılır. Yumurtalar kahverengiye döndüğünde, sıcak bal mumuna daldırılır ve kabuğun donması beklenir. Tüketileceği zaman dışındaki bal mumu atılır.
Bottarga altın veya kahverengidir. Sert olmasına rağmen kuru bir yapıya sahip değildir.
Şunlara da göz atın;