Geleli Kebabı

Geleli Kebabı
18 Mart 2024

Osmanlı'dan günümüze miras kalan geleli kebabı, Malatya mutfağı ile özdeşleşmiştir. Közlenmiş patlıcan, domates, biber ve dana eti ile hazırlanan bu kebap, özellikle iftar sofralarında deneyebileceğiniz tariflerden biridir. Malzemeler hazırsa, Geleli kebabı tarifi için detaylara geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Geleli Kebabı için

Malzemeler

Et sote için:

  • 400 gr dana kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet domates
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet patates (isteğe göre)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1/2 çay kalığı karabiber

Patlıcanlar için:

  • 6 adet patlıcan
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Geleli Kebabı

Nasıl Yapılır

  1. Patlıcanları yıkayıp kurulayın ve üzerine bıçak yardımıyla delikler açın. 
  2. Patlıcanları ocakta veya fırında pişirerek közleyin. Her tarafının közlenmesi için ara sıra çevirmeyi unutmayın. 
  3. Patlıcanlar tamamen közlenince bir tabağa alın ve üzerini streç film ile kapatın. Patlıcanlar ılıdıktan sonra kabuklarını koyun. 
  4. Et sote için, bir tavaya sıvı yağı alın.
  5. Yağ kızınca üzerine kuşbaşı etleri ekleyin. Suyunu salıp çekene kadar kavurun ve kapağını kapatın. 
  6. Et suyunu çektikten sonra üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyerek kavurmaya devam edin. 
  7. Üzerine doğranmış biberleri ve patatesleri ekleyin. 
  8. Daha sonra domates salçası ve küp küp doğranmış domatesleri ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
  9. Ardından tuz, karabiber ve sıcak suyu ekleyerek karıştırın ve tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. 
  10. Közlenmiş patlıcanları ince ince doğrayın ve güveç kabına alarak her tarafına eşit bir şekilde yayın. Üzerine tuz ve sıvı yağı gezdirin. 
  11. Et soteyi patlıcanların üzerine aktarın ve önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. 
  12. Sürenin sonunda geleli kebabını servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Geleli kebabını, ıza bulgur pilavı ve acılı ezme eşliğinde sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Patlıcanları közledikten sonra ılınana kadar mutlaka hava almayacak şekilde bekletin. Bu sayede kabuklarını daha kolay bir şekilde soyabilirsiniz.
  • Et sotenin suyu bitmesine rağmen etler sert kaldıysa, üzerine sıcak su eklemesi yapabilirsiniz.
  • Pişirme işleminin sonunda, eritilmiş tereyağını geleli kebabı üzerinde gezdirerek yemeğin lezzetini artırabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo