Ev Yapımı İskender
21 Mayıs 2024

İskender, 19. yüzyılda lokanta işleten bir gencin eti farklı bir şekilde pişirmesiyle ortaya çıkan bir yemektir. Gencin adını verdikleri bu yemek, Bursa'nın yöresel lezzeti haline gelmiştir. Ana vatanı Türkiye olan iskender, Avrupa ülkelerinde de yaygın bir şekilde tüketilir. Besin değerleri bakımından zengin olan iskender kebap, kas ve kemik gelişimini desteklediği için sporcu listelerinde de kendine yer bulur. İskender yapımında servis tabağına ilk olarak pide konulur. Pidelerin sosla ıslatıldıktan sonra, üstüne ince dönerler eklenir ve tereyağı sosu ile lezzetlendirilir. 

1 Porsiyon Ev Yapımı İskender Kaç Kaloridir?

  • 200 gramlık bir porsiyonda iskender, yaklaşık 400 kaloridir. Kalori değerini düşürmek için, ekstra tereyağı sos tüketmemeye özen gösterin.
  • Daha düşük kalorili yemekler arıyorsanız; bir porsiyonu 200 kalori olan patlıcan kebabı tarifini deneyebilirsiniz.

Ana öğünlerde sunabileceğiniz farklı tarifler arıyorsanız, et yemeklerine göz atabilir, Bodrum'un meşhur lezzetleri arasında yer alan çökertme kebabını deneyebilirsiniz. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, "evde iskender mi olurmuş!" diyenleri şaşırtacak ev yapımı iskender tarifine geçelim.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 50 dakika
Kaç Kişilik: 2 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 13 Kişi Kaydetti
Ev Yapımı İskender için

Malzemeler

  • 400 g dana tranç
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 200 ml domates püresi
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Servis için

  • Tırnaklı pide
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 sivri biber
  • 2 domates

Kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

Üzeri için

  • Yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
Ev Yapımı İskender

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

İskenderin yanında yoğurt, kızarttığınız domates ve biberleri yerleştirin.

Püf Noktası
  • İskender etinin kesilmesi için buzlukta bekletme işlemini ihmal etmeyin. Kesmeye başlamadan 30 dakika önce çıkarıp çözünmesini bekleyin.
  • Tencerenin kapağını kapatmak, etlerin daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
  • Tenceredeki su bitmiş fakat hala etler pişmediyse, içerisine yarım çay bardağı kadar su ilave edebilirsiniz.
  • Domates ve salçayla hazırlanan sosun içerisine az miktarda toz şeker ekleyerek daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
  • Pidelerin küçük küçük kesilmesi de önemli noktalardan biridir. Küçük parçalar daha çabuk kızararak pidenin çiğ kalmasını önleyecektir.
Yorumlar
avatar
Meryem kösemen YORUM 09 Aralık 2023, 03:13
Ellerine sağlık

Benzer Tarifler

Lezzet Logo