Etli Nohutlu Kapama

Etli Nohutlu Kapama
06 Ağustos 2024

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan etli nohutlu kapama, zengin aroması ve doyurucu yapısıyla sofralarınıza lezzet katacak. Etin ve nohutun enfes uyumu, baharatların verdiği derinlik ve pirincin yumuşak dokusu ile bu tarif, hem gözünüzü hem de damak zevinizi şımartacak. Malzemeler hazırsa Etli nohutlu kapama tarifine geçebiliriz.

Kıymalı Nohut Yemeği tarifi için göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Etli nohutlu kapama kaç kaloridir?

Bir porsiyon Etli nohutlu kapama 400 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Etli Nohutlu Kapama için

Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 500 gr yağlı dana kuşbaşı eti
  • 15-20 adet arpacık soğan
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı rendelenmiş domates
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • İnce kıyılmış maydanoz (isteğe bağlı)
Etli Nohutlu Kapama

Nasıl Yapılır

  1. Dana etini düdüklü tencereye alın ve üstünü geçecek kadar yaklaşık 4 su bardağı su koyup haşlamaya bırakın. 
  2. Üzerinde biriken köpükleri alın. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 30 dakika düdüklü tencerede haşlayın. 
  3. Derince bir tavaya tereyağını alın ve yağ eridikten sonra arpacık soğanları ekleyip 3-4 dakika kadar kavurun. 
  4. Soğanlar kavrulduktan sonra içine rendelenmiş domatesi ekleyin ve kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinçleri ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun. 
  5. Son olarak 1 bardak haşlanmış nohudu, tuzunu ve karabiberini de ilave edip güzelce karıştırın. 
  6. Bir fırın kabına aldığınız pirinçli karışımın üstüne haşlanmış etleri dizin. 
  7. Üzerine 3 su bardağı sıcak et suyunu gezdirin. Son olarak cherry domatesleri ikiye bölüp serpin. 
  8. Kekiği de serptikten sonra üzerini yağlı kağıt ile kapatın ve önceden ısıtılmış 150 derece fırında 40 dakika kadar pişirin. 
  9. Süre sonunda fırın ısısını 180 dereceye yükseltin ve üzerini açıp 20 dakika daha pilav suyunu çekene kadar kontrollü olarak pişirin.
Servis Önerisi
  • Taze yeşillikler, domates, salatalık, biber ve ince doğranmış soğanla hazırlanan bir salata hazırlayabilirsiniz.
  • Bir kase yoğurt veya ayran ile servis edebilirsiniz. Yoğurt üzerine ince kıyılmış nane veya dereotu ekleyebilirsiniz.
  • Sıcak bir pide veya ekmek ile servis edebilirsiniz.
  • Bulgur pilavı ya da pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Etin üstünü geçecek kadar su ekleyin, böylece et tamamen haşlanır. Ayrıca etin üzerindeki köpükleri alarak temiz bir et suyu elde edersiniz.
  • Düdüklü tencerede etin iyice yumuşamasını sağlamak için 30 dakika haşlayın.
  • Pirinçleri 2-3 dakika kavurmak, pirinçlerin tane tane olmasını ve pilavın daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Haşlanmış nohutları ekledikten sonra, karışımı karıştırarak tüm malzemelerin eşit şekilde dağılmasını sağlayın.
  • Üzerine sıcak et suyu gezdirmek, pirinçlerin ve diğer malzemelerin eşit şekilde pişmesini sağlar.
  • Fırından çıkan yemeği 10 dakika kadar dinlendirmek, pirinçlerin ve etin daha iyi bir kıvam almasını sağlar.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo