Çiçekler, aşk, sadakat, mutluluk gibi birçok şeyi temsil eder. Bunun yanı sıra bazı çiçekler, belirli şehir ve ülkelerle özdeşleşmiş durumdadır. Bunun nedeni şehrin altında yatan hikaye ile bağdaştırılabilir. Bu yazımızda Fransa'dan Avustralya'ya, Türkiye'den Macaristan'a ülkelerin sembolü haline gelen çiçekleri anlattık.
Ülkemizde mezarlık zambağı olarak bilinen iris çiçeği, 12. yüzyıldan beri Fransa'nın ambleminde yer alır. Yunan mitolojisinde Tanrıların mesajlarını ileten ve ölen kadınların ruhlarını Hades'e götüren tanrıçanın adı, İris olarak biliniyor. Bu yüzden İris çiçeği, aslında ölümü de temsil ediyor.
Latince'de 'Acacia pycnantha' olarak da bilinen altın mimoza tohumu, kokulu, küçük sarı çiçekleriyle bir çalı bitkisi. Bu çiçeğin Avustralya'nın sembolü olmasında, bölgeye yerleşen kişilerin hayatını kurmalarına yardımcı olduğu düşüncesi yatıyor. Söylentilere göre bölgeye yerleşen ilk kişiler, bu bitkiyi hem ev inşasında, hem de çeşitli aletler yapmak için kullanıyor.
İki ülke arasında bir türlü paylaşılamayan yasemin çiçeği, küçük, yıldızlı şekilleri ve muazzam kokusuyla en popüler çiçekler arasında yer alıyor. Bembeyaz rengi ve zarif görünümüyle, saflığı ve barışı sembolize ediyor. Hatta Arap yasemini olarak da biliniyor.
Bakınız; Arap yasemini bakımı nasıl yapılır?
Paylaşılamayan çiçeklerden biri de, lale. Kökeni Osmanlı dönemine kadar dayanan lale, oradan Macaristan'a ve sonrasında Hollanda'ya kadar uzanıyor. 1600'lü yıllarda ticareti yapılan lale, özellikle Türkiye ve Hollanda'nın en önemli simgeleri arasında. Aslında lalenin ülkemizde ne kadar popüler olduğunu, festivallerden, eski mezar taşlarından, farklı eşyalara işlenmiş lale sembollerinden anlayabilirsiniz.
Üretim miktarı açısından Rusya'ya ait olan ayçiçeği, Ukrayna'nın ulusal çiçeği olarak görülüyor. Doğurganlığı ve güneşin enerjisini yansıtan bu çiçek, sürekli güneşi takip eden ve geceleri başını eğip uykuya dalan görünümü ile Ukrayna halkını mest ediyor.
Bakınız; Ayçiçeği nasıl yetiştirilir?
Günümüzde en sevilen çiçeklerden biri olan orkide, Hong Kong ile özdeşleşmiş durumda. 25.000'den fazla türü olan orkide, hem güzelliği, hem de lezzetli aromasıyla aslında tüm dünya tarafından sahiplenilen bir çiçek.
Bakınız; Orkide bakımı nasıl yapılır?
Japonca'da sakura adıyla bilinen kiraz çiçekleri, Japonya'nın ulusal çiçeği. İlkbaharda kısa bir süre çiçek açan ve çok kırılgan olan bu çiçek, Japonya halkı tarafından çok seviliyor. Kasımpatı ise yüzlerce yıldır Japon kraliyet ailesinin bir sembolü olarak biliniyor. Hatta her yıl kutlanan 'Mutluluk Festivali', kasımpatılara ithaf edilmiş durumda.
Bakınız; Kasımpatı nasıl yetiştirilir?
Danimarka'nın resmi ulusak çiçeği olmasa da, kraliçenin en sevdiği çiçek olarak bilinen papatyalar, ulusal bir sembol olarak görülüyor.
Bakınız; Papatya nasıl yetiştirilir?
Nergis çiçeği, Galler'in koruyucusunun bayram günü olan St. David'in 1 Mart'ta açması nedeniyle, ülkenin ulusal çiçeği olarak seçilmiş.
Şunlara da göz atın;