Trakya, Türkiye'nin en batısında yer alan bir bölgedir. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale'den oluşan Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan sınırlarında yer alır. Düğünleri ve şarkılarıyla tanınan Trakya, yemekleriyle de ön plana çıkmaktadır. Rumeli ve Balkan ülkelerinde de rağbet gören Trakya mutfağı, et yemekleri bakımından oldukça zengindir. Peki, Trakya'nın en meşhur yemekleri hangileridir? İşte, Trakya mutfağından mutlaka denemeniz gerek 18 yöresel tarif:
Dana ve kuzu etinin karışımıyla hazırlanan Tekirdağ köfte, ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alır. Tekirdağ ve çevresinde sık sık tüketilen bu köfte, piyazla birlikte sunulur.
Trakya mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de Edirne ciğeridir. Kuzu ciğeri ile hazırlanan bu yemek, yalnızca 15 dakikada sofralardaki baş köşeyi alır.
Trakya'nın en meşhur kahvaltılıkları arasında yer alan cizleme, görünümü ile akıtmaya benzer. Ancak cizleme yapımında ılık su ve maya kullanılır. Hazırlanan cizlemeler tereyağı ve bal eşliğinde sunulur.
Kalabalık sofralarda yer verilen etli patates, dana eti ve patates karışımıyla hazırlanır. Üst kısmında domates, biber ve maydanoz kullanılan etli patates yemeğinin porsiyonu, yaklaşık 160 kalori değerindedir.
Koyun gömleği ve ciğer ile hazırlanan bu yemek, Edirne ile özdeşleşmiştir. İnce bir yapıya sahip olan koyun gömleği, iç harç ile doldurulduktan sonra güzelce sarılır ve fırında pişirilir.
Trakya mutfağında köfte yemeklerine de sık sık yer verilir. En çok tüketilen köfte çeşitlerinin başında ise kaşarlı köfte gelir. İç harcı peynirle doldurulan bu köfte, soğanlı mezelerle birlikte servis edilir.
Mısır unu, pırasa ve beyaz peynir ile hazırlanan kaşnika, pırasalı kek ismiyle de bilinir. Çay saatlerinde sunulan kaşnika, kekik ve toz biberle zenginleştirilir.
Trakya mutfağında çok sevilen kelle paça çorbası, özellikle gece ve sabahın erken saatlerinde içilmesiyle bilinir. 100 gramı ortalama 135 kalori olan kelle paça çorbası, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için tüketilir.
Keşkek, Ege Bölgesi ile özdeşleşse de, Trakya mutfağında da tüketilen bir yemektir. Dövme buğday, nohut ve koyun eti ile hazırlanan keşkek, bayram, düğün gibi kalabalık sofralarda kendine yer bulur.
Patlıcan, biber, domates ve sirke ile hazırlanan köpoğlu mancası, et yemeklerinin yanında sunulan bir mezedir. Ortalama 15-20 dakikada hazırlanır.
Trakya mutfağında büyük bir ilgi gören tepsi mantısı, 'sini mantı' ismiyle de bilinir. Klasik mantıdan farklı olarak hamur tepsiye yan yana dizilir ve iç harcı kıyma ile doldurulur. Fırında pişirilen tepsi mantısı, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.
Dana eti, kuyruk yağı ve pirinç ile hazırlanan damat pidesi, düğünlerde sunulur. Trakya mutfağında önemli bir yere sahip olan damat pidesi, incecik açılmış hamur ile hazırlanır.
En sevilen sokak lezzetlerinden biri olan boza, kalın bulgur, pirinç ve süt ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında tüketilen bozayı, leblebi ve tarçın ile birlikte sunabilirsiniz.
Yapımında yalnızca 3 malzeme kullanılan badem ezmesi, Edirne'nin yöresel tatları arasında yer alır. Hazırlaması 30, pişirmesi ise 15 dakika süren badem ezmesi, file badem ile birlikte sunulur.
İsmini, Tekirdağ'ın aynı isimli ilçesinden alan hayrabolu tatlısı, tuzsuz peynir ve irmik ile hazırlanır. Fırında pişirildikten sonra şerbetle tatlandırılan bu tatlı, özellikle misafir ağırlarken ikram edilen tatlıların başında gelir.
Trakya mutfağının en sevilen tatları arasında yer alan peynir helvası, 'höşmerim' ismiyle de bilinir. Tuzsuz peynir ile hazırlanan bu tatlı, kaymakla birlikte sunulur.
Kırklareli mutfağıyla özdeşleşen hardaliye, üzüm ve hardal tohumuyla hazırlanır. 10 gün bekletildikten sonra içilen hardaliye, şişelere konularak buzdolabında muhafaza edilir.
Trakya'da oldukça meşhur olan manda yoğurdu, manda sütü ile hazırlanır. Sağlık açısından çok faydalı olan manda yoğurdu, genelde yemeklerin yanında servis edilir.
Şunlara da göz atın;