Tatlılar, hem Türk mutfağında, hem de dünya mutfaklarında çok özel bir yere sahip. Ancak şeker tüketimi, çoğu zaman faydadan çok zarar getirmesiyle bilinir. Tatlı besinler tükettiğinizde, beyindeki serotonin miktarında artış gözlemlenir. Bu da daha iyi hissetmenize ve özgüveninizin artmasına yardımcı olur. Ancak tatlı tükettikten sonra bir süre sonra ruh halinizde değişimler olabilir. Özellikle kiloyla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, tatlı tüketmek kendinizi suçlu hissetmenize yol açabilir. Neyse ki, tatlı isteğini bastırmak için kullanabileceğiniz bazı baharatlar var.
Hindistan'da dalchini olarak da adlandırılan tarçının, insülin aktivitesini taklit ederek kan şekeri düzeylerini stabilize ettiği ve hücrelere glikoz taşınmasını arttırdığı bilinmektedir.
Çemen otu tohumları, diğer adıyla methi tohumları, insülin salınımını uyarabilen bir amino asit içerir. İdeal yol, onları bir gece önceden ıslatıp sabahları tüketmek veya öğütüp toz haline getirip köri ve yemeklere eklemektir.
Zencefil veya adrak, tadı nedeniyle kan şekerini düzenler ve iştahı azaltır. Ayrıca sabah çaylarına popüler bir katkıdırlar.
Karanfilin insülin fonksiyonunu iyileştirdiği ve kandaki glikoz konsantrasyonunu düşürdüğü gösterilmiştir. Pirinç yemeklerine, körilere ve hatta çaylara eklenebilir.
Kakule, farklı bir tada sahip, popüler bir aromatik baharattır ve şeker isteğini azaltmada etkilidir. Çayınıza, tatlılarınıza ve hatta pirinç yemeklerinize ekleyin.
Sağlıklı, şekersiz bir yemek için diyetinize tam tahıllar, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar ve bol miktarda meyve ve sebzenin yanı sıra baharatların da eklenmesi gerektiğini unutmayın. Bu baharatlardan herhangi birine karşı alerji veya reaksiyon fark ederseniz derhal beslenme uzmanınıza danışın.
Şunlara da göz atın;