Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı, Gastronomi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Dünya Gastronomi Enstitüsü Türkiye Delegesi, Dünya Şefler Birliği B Kategori Kıtalararası Jüri Üyesi olan Şef Emrah Köksal SEZGİN mutfağa sevdalı bir isim. Gastronomi alanında büyük bir hevesle akademik kariyer yapmaya devam eden SEZGİN, ülkemize 112 yıl sonra, tarihindeki ilk aşçılık olimpiyatları altın madalyasını kazandırmıştır. Bir sonraki olimpiyatlarda bu başarısını yenilemenin yanı sıra Dünya Aşçılık Kupası’nda da altın madalya kazanmıştır. Beş yıl Türkiye Aşçılar Milli Takımı’na direktörlük yapan Şef çeşitli uluslararası yarışmalarda da jüri olarak görev yapmış, ulusal ve uluslararası yarışmalarda sayısız madalya kazanmıştır. Birçok yemek kitabı yazmış ve birçoğuna da katkı sağlamış olan Şef SEZGİN halen çeşitli eğitim kurumlarında ve özel şirketlerde uzman danışman ve eğitmen olarak görev yapmaktadır.
İşte, altın madalyalı Şef Emrah Köksal Zengin'den 5 bölgeden 5 yöresel tarif;
Malzemeler;
Yapılışı: Nohutu buzlu su ile pürüzsüz hale gelene kadar blender’dan geçirin. Tahin, limon suyu ve zeytinyağını ilave ederek karıştırmaya devam edin ve isteğe bağlı alarak sevdiğiniz baharatları ekleyin. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine kuru eti koyarak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Korukları ezin, eğer koruk bulamadıysanız koruk ekşisini tencereye ekleyin. Son olarak sıcak su, bamya ve baharatları ilave edin ve yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Önceden ısıttığınız tencereye yağı ilave edin ve kuzu etini ekleyerek et, suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavurun. Soğan ve sarımsağı ilave ederek kavurmaya devam edin. Daha sonra yıkayıp suyunu süzdüğünüz bulguru tencereye alın. Salça ve baharatları bir kasede karıştırın. Son olarak baharat karışımını ve sıcak suyu ekleyin ve kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz pilavın üzerine tereyağını yakarak dökün ve sıcak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Balıkları temizleyip 3 parçaya ayırın. Soğanı tencerenin en altına, üzerine patates dilimlerini dizin. Tuz, karabiber ve birkaç yaprak defne ile dereotu ve maydanozu patates dilimlerinin üzerine serin ve üstüne balık dilimlerini dizin. Daha sonra limonu ekleyin ve üstüne domates dilimlerini yayın. Su ve zeytinyağını ilave ettikten sonra tuz ve karabiber ile tatlandırarak orta ateşte 25 dakika süreyle pişirin. Servis tabağına alarak sıcak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm sebzeler yıkadıktan sonra minik küpler şeklinde doğrayın. Orta boy bir tencereye yağ ilave ettikten sonra önce patatesi, sonrasında diğer sebzeleri ekleyerek kavurun.
Sebzeleri kavurduktan sonra unu ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak süt ve suyu ilave ederek sebzeler pişene kadar kısık ateşte kaynatın. Baharatlarla tatlandırın. İsteğinize bağlı olarak taneli veya blender’dan geçirdikten sonra sıcak servis edin.
Yazar:
Şef Emrah Köksal Zengin
instagram.com/chefemrahkoksalsezgin
Şunlara da göz atın;