Ramazan ayında sahurda menü seçimi hem sağlığımızı hem de oruçluyken vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerini yakından etkiliyor. Ramazanda oruç tutuğumuz için bazen sahur ve iftarlarda sevdiğimiz yiyecekleri yiyoruz ancak bunların doğru tercih mi yanlış mı olduğunu merak ediyoruz. Sevilen lezzetlerden birisi de menemen. Peki sahurda menemen yenir mi? Sahurda yenilecek menemen nasıl pişirilmelidir? İstanbul Cerrahi Hastanesi Diyet ve Beslenme Bölümü’nden diyetisyen Sena Nazli bu soruyu yanıtlıyor.
Nazli, "Sahurun ve kahvaltının da başrolü her zaman yumurtadır. Yumurtayı her gün aynı biçimlerde yemek sıkıcı olabilir. Hele hele oruç tutulan Ramazan ayında yumurtayla yapılabilecek birçok tarif vardır ve bunların arasında çok sevilen menemen çoğu kişinin favori yiyeceklerinden biridir diyebiliriz" diyor.
Peki, sahurda menemen yenir mi? Nazli'nin yorumu şöyle:
Malzemeler;
Yapılışı: Domatesleri kabuklarını soyup olabildiğince küçük şekilde (nohut büyüklüğü) doğrayalım. Aynı şekilde biberleri de küçük küçük doğrayalım. Isıttığımız tavaya yağımızı koyalım. Yağ ısınınca pul biberi atıp birkaç kez karıştırdıktan sonra doğranmış yeşil biberleri ekleyelim. Bir iki dakika tavada çevirelim. Doğradığımız domatesleri tavaya ekleyelim. Yumuşayana kadar karıştıralım. Domatesler 3-4 dakika kısık ateşte yumuşadıktan sonra tuzumuzu atalım. Yumurtaları bir kasede çırpıp tavaya ekleyebiliriz. Birkaç dakika kısık ateşte arada karıştırdıktan sonra soğansız menemenimiz servise hazır. Göz şeklinde sevenler yumurtaları tavaya kırıp bir iki dakika pişmeye bırakabilir. Afiyet olsun…
Menemen tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;