Bilimsel adı Citrus X sinensis olan portakal, ağaçta yetişen bir meyvedir. Turunçgillere ait bir meyve olan portakal, ülkemizde en çok Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Güney Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Turuncu rengi ve hoş kokusuyla bilinen bu meyve, sonbahar ve kış aylarında tüketilmeye başlar. C vitamini deposu olan portakal, B vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum bakımından da zengindir. Kan basıncını düşüren portakal, aynı zamanda kolesterolü de dengeler. Kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Kolajen üretimini hızlandırır, cildin yenilenmesini sağlar. Yaşlanma karşıtı etkileri de mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirdiği için kış aylarında sık sık tüketilmesi önerilir. Portakal hem sade, hem sıkılarak, hem de yemek ve tatlıların içerisinde kullanılarak tüketilebilir. Peki, portakallı tatlılar nelerdir? Portakalla hangi tatlılar yapılır? İşte, tadına doyamayacağınız lezzetli, pratik ve farklı 22 nefis portakallı tatlı tarifi:
Çay saatlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan kurabiyeyi, portakal kabuğu rendesi ve portakal suyuyla birleştirdik ve ortaya nefis bir tat çıktı. Portakallı kurabiyeyi şeker ile tatlandırabilirsiniz.
Ana malzemeleri portakal suyu, nişasta ve şeker olan bu tatlı, özel günlerde sık sık tüketilir. Portakal jöleli kekin hazırlanışı ortalama 20 dakikadır. Sonrasında fırında pişirilir ve çikolata ile servis edilir.
Portakal, kahvaltı sofralarına renk katan reçel yapımında da kullanılır. Portakal, şeker ve su ile hazırlanan portakal reçelini cam kavanozlarda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Sorbe, meyve püresi, su ve şeker ile hazırlanan bir tatlıdır. Soğuk bir şekilde servis edilir. Bu yüzden sıcak günlerin en ferahlatıcı lezzetlerinden biridir.
Okurumuzdan gelen portakallı kek tarifi, krem peynirli sır, portakal şurubu ve yumuşak kek harcı ile hazırlanır. Ağızda dağılan kek, portakallı şurup ile ıslatılır.
İtalyan mutfağına özgü bir tatlı olan tiramisuyu, bu kez farklı bir şekilde hazırlıyoruz. Peynirli krema, pastacı kreması ve sabayon ile hazırlanan portakallı tiramisuyu, ufak kuplarda sunabilirsiniz.
Hafifliği, pratikliği ve lezzeti ile çok sevilen cheesecake'i, kışın favori meyvesi olan portakal sosu ile hazırlıyoruz. Farklı aroma katmak için limon ve mandalina rendesi de ekleyebilirsiniz.
Pelte, az malzeme ile kolayca hazırlanan bir tatlıdır. Portakallı pelte yapımında, portakal suyu, portakal kabuğu, şeker ve nişasta kullanılır. Hazırlaması ortalama 25 dakikadır.
Dünya Çikolata Ustaları Ödülü'nü alan Gamze Baş'tan nefis mi nefis bir tarifimiz var. Kurumuş portakal dilimleri ile hazırlanan bu tatlıyı, atıştırmalık olarak sunabilirsiniz.
Kan portakalı ve yumuşacık kek ile hazırlayabileceğiniz bir atıştırmalık. Küçük porsiyonlar halinde sunulan kan portakallı sünger keki, bitter çikolata ile zenginleştirmeyi unutmayın.
Yalnızca 10 dakikada hazırlanan portakal kremasını, portakal kabuğu içinde veya kek gibi tatlıların yapımında kullanabilirsiniz.
Fransız mutfağına özgü olan krem brule, krema, vanilya ve yumurta sarısı ile hazırlanır. Tatlının içi yumuşak bir kıvamdadır. Üst kısımları portakal kabuğu rendesi ile süslenir.
Tart, çıtır hamuru ve lezzetiyle çok sevilen bir tatlıdır. İsteğe göre tatlı veya tuzlu sunulsa da, yapımında bol bol meyve kullanılır. Portakallı tart, aromatik tatlar sevenlerin favorisidir.
Portakal ve beyaz çikolatayı hiç birlikte denediniz mi? Bitter çikolatanın yeri bir başka olsa da, brownie yapımında kullanılan beyaz çikolata ve portakalın lezzetine doyamayacaksınız.
Son yılların en çok ilgi gören tatlılarından biri de waffle'dır. Üzerine meyve ve soslar kullanılan waffle'ı, evde kolayca hazırlayabilirsiniz.
Portakal nasıl kurutulur diye merak edenler için, evde portakal kurutma yöntemlerini adım adım anlattık. Kurutulmuş portakalı tatlılarda, bitki çaylarında ve dekor olarak kullanabilirsiniz.
Küçük tart hamuru, portakal dolgusu ve çikolatalı ganaj ile hazırlanan bu tatlı, hem pratik, hem de lezzetli tariflerden biridir. Misafir ağırlarken atıştırmalık olarak sunabilirsiniz.
Un, yumurta, portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi ile hazırlanan bolo de laranga, bir kek çeşididir. Portakal sosuyla zenginleştirilen bu keki çayın yanında servis edebilirsiniz.
Fransız mutfağıyla özdeşleşen parfe, yumurta sarısı, şeker, vanilya ve portakal suyu ile hazırlanır. Üzerini portakal dilimleri ve taze nane ile süsleyebilirsiniz.
Okurumuzdan gelen bu tatlı, süt, bal, un ve portakal ile hazırlanır. Diyet listeleri için uygundur. Genellikle kuplara paylaştırılarak sunulur. Üzerini meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Portakal suyu, nişasta, şeker, irmik ve süt ile hazırlanan bu tatlı, hem hafif, hem de lezzetlidir. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Portakal kabuklarının şekerle birlikte kaynatılmasıyla hazırlanan bu tatlı, atıştırmalık olarak tüketilir. Dilerseniz, limon ve mandalina kabuğu da ekleyebilirsiniz.
Portakalların ince ince dilimlenip airfryer'de kurutulmasıyla hazırlanan bu tarif, hızlıca yapabileceğiniz atıştırmalıklardan biridir. Portakal dilimlerini sütlü veya bitter çikolataya batırarak sunabilirsiniz.
Portakal suyu, rendelenmiş portakal kabuğu ve un ile hazırlanan bu kurabiye, mis gibi kokusuyla çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak tariflerden biridir. Ortalama 30 dakika içinde sunabilirsiniz.
Yumurta, şeker, portakal suyu ve irmik ile hazırlanan revani, şerbet ile zenginleştirilir. Videolu anlatımıyla portakallı revani tatlısını kolayca hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;