Yunuslar, insanlar arasında sevilen ve saygı duyulan deniz memelileridir. Bu yüzden çoğu kültürde yunus eti yemek hoş karşılanmaz. Hem sevimli, hem de akıllı oldukları için insanlar tarafından çok sevilen yunuslar, aynı zamanda besin zincirinin tepesinde yer alır. Arkadaş canlısı olmalarıyla bilinen yunuslar, insanlarla birlikte yüzmekten de çok hoşlanır.
Yunusların besin zincirinin üst sıralarında yer alması nedeniyle vücutlarında ağır metaller birikir. Denizdeki canlılarla beslenen yunus etinde yüksek miktarda sıva bulunur. Yüksek cıva, insanlar için toksik bir madde olduğu için hem sinir sistemine, hem de genel sağlığa ciddi zarar verir. Hatta yüksek miktarda yunus eti tüketimi, ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden yunus etinin tüketilmesi insan sağlığı için önerilmez.
İkinci olarak yunus balıklarının avlanması ve tüketilmesi birçok ülkede yasaktır. Yunuslar uluslararası düzeyde koruma altındaki türler arasında yer aldığı ve nesillerinin kaybolma tehlikesi bulunduğu için, Birleşmiş Milletler ve diğer çevre örgütleri, yunusların korunması için uluslararası anlaşmalar geliştirmiştir. Japonya ve Pasifik adaları gibi belirli ülkelerde yasal olduğu için yunus eti tüketilebilse de, genel olarak dünya çapında avlanması yasaktır.
Yunus etinin tüketilmemesinin bir diğer nedeni ise, etik sorunlardır. Yunuslar, yüksek zekaları ve sosyal yapıları ile bilinir. İnsanlar tarafından arkadaş canlısı, oyunsever ve empati kurabilen varlıklar olarak görülür. Bu nedenle, birçok insan yunus etini yemeyi etik olarak kabul etmez. Yunus türlerinin çoğu, avlanma, deniz kirliliği ve habitat kaybı gibi nedenlerle tehdit altındadır. Avlanmaları, deniz ekosistemine zarar verir ve popülasyonlarının azalmasına neden olur.
Kısacası, yunus eti yüksek miktarda cıva içerdiği ve insan sağlığını tehdit ettiği için tüketilmemelidir. Aynı şekilde nesillerinin koruma altına alınması ve avcılığının yasaklanması da tüketmemeniz için geçerli nedenlerden biridir.
Şunlara da göz atın;