Macchiato, espresso bazlı bir kahve çeşididir. Genellikle köpürtülen süt ve espresso karışımıyla hazırlanır. İtalyanca'da macchiato, 'benekli, lekeli' anlamına gelir. Macchiato, İspanya'da 'Cortado', Portekiz'De 'Cafe pingado' olarak geçer. Eski zamanlarda baristaların normal espresso ile sütlü espressoyu karıştırmalarını önlemek amacıyla ortaya çıktığı düşünülmektedir. Süt eklenmiş espressoyu ayırt edebilmek için üzerine minik bir köpük konmuş, bu köpük lekeye benzetildiği için de adı 'espresso macchiato' olmuştur. Macchiato, 1:1 oranıyla hazırlanır. Genellikle 44 ml süt, 44 ml espresso kullanılır. İtalyan kökenli bir içecektir.
Macchiato Çeşitleri Nelerdir?
Macchiatonun 4 farklı çeşidi vardır. Damak tadınıza göre bu çeşitlerden birini deneyebilirsiniz.
- Macchiato caldo: Macchiatonun sıcak sütle hazırlanmış halidir. Eğer yoğun ve sıcak tatlardan hoşlanıyorsanız, mutlaka denemenizi öneririz.
- Macchiato freddo: Macchiatonun soğuk sütle hazırlanmış halidir. Özellikle yaz aylarında tercih edilir.
- Caramel macchiato: Macchiatonun karamel şurubuyla hazırlanmasıdır. Diğer çeşitlere göre daha tatlı bir tada sahiptir. Soğuk veya sıcak olabilir. Uzun, ince bardaklarda servis edilir.
- Latte macchiato: Çok miktarda sütün içine espresso eklenmesiyle hazırlanır. Hafif bir içime sahiptir. Latte macchiato 1:10 oranında, bol süt kullanılarak hazırlanır.
Evde Macchiato Nasıl Yapılır?
Malzemeler; 7 gram espresso (taze çekilmiş, öğütülmüş), 15 ml süt, içme suyu, moka pot, süt köpürtücü.
Hazırlanışı:
- Öncelikle moka potun su eklenen kısmına sıcak içme suyu koyun. Suyun emniyet valfini aşmamasına özen gösterin. Kullanacağınız su soğuk olursa, kahveyi yakabilirsiniz.
- Moka potun kahve filtresi kısmına kahveyi ilave edin. Kaşık yardımıyla çok bastırmadan kahveyi düzleştirin.
- Su haznesinin üzerine kahve filtre ve onun üstüne kahvenin demlendiği hazneyi takın. Ardından moka potu kısık ateşe koyun.
- Sıcak suyun kaynamasıyla birlikte, kahve demlenme haznesinde toplanacaktır.
- Suyun tamamı üst hazneye ulaştığında moka potun altını kapayın ve kahveyi 3-4 dakika demlenmeye bırakın.
- Kahve demlenirken, sütü cezvede ısıtın ancak kaynatmayın.
- Isınan sütü, süt köpürtücüyle yoğun olmayacak şekilde çırpın.
- Kahveyi fincanınıza alın. Cezvedeki sütü fincanınıza doldurun.
Şunlara da göz atın;
- Cappuccino nasıl yapılır?
- Espresso bazlı kahveler
- Kapsül kahve nasıl yapılır?
- Americano nedir, nasıl yapılır?
- Latte nasıl yapılır?