Lezzeti ve aroması ile yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan kekik, ballıbabagiller familyasından bir bitkidir. Baharat olarak kullanılan kekik, aynı zamanda su olarak da tüketilebilir. Kekik suyu, genelde et yemeklerine aroma katmak için kullanılır. Orman kıyılarında, çimenlik, tarla ve çayırlarda yetişen kekik, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Peki, kekik suyu nasıl yapılır? Kekik suyu neye iyi gelir, nasıl kullanılır? İşte, kekik suyu tarifi ve faydaları:
Kekik suyu yapımı için gereken malzemeler; 2 su bardağı su ve 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış kuru kekiktir. İlk olarak suyu ocakta kaynatın. Su kaynamaya başladığında içine kekiği ekleyerek 15 dakika demlemeye bırakın. Ardından kekik suyunu süzün ve ılık bir şekilde için.
Kekik suyu, günde 2 fincandan fazla içilmemelidir. 1 hafta boyunca her gün kekik suyu içtikten sonra, mutlaka 10 gün ara verilmelidir. Kekik suyu tüketiminde aşırıya kaçmamanız önerilir.
Kekik suyunun zayıflatıcı etkilerinden faydalanmak için, aç karna tüketilmesi önerilir. Günün herhangi bir zaman diliminde içebilirsiniz. Özellikle yemeklerden önce içilmesi, metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır.
Önemli Not: Hamileler, emziren anneler, kronik rahatsızlığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, alerjik bünyeler ve ciddi bir hastalığı olan kişiler, kekik suyunu içmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Kekik suyunu içtikten sonra baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi yan etkiler olursa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Şunlara da göz atın;