Öncelikle şu bilgiyi verelim: Doğadan topladığınız mantarları yemek oldukça tehlikelidir. Çünkü, mantarlar birbirlerine çok benzer ve kolaylıkla karıştırılabilir. Mantar zehirlemesi oldukça tehlikelidir ve hayati risk taşır. Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında artar. Sağlık Bakanlığı bu nedenle doğada kendiliğinden yetişen mantarların yenmemesi gerektiğini söyler. Bu nedenle yenebilen mantarları da çok güvenilir yerden almak gerekir.
İstiridye mantarı, en lezzetli mantar çeşitlerinden biridir. 'Yaprak mantarı, kavak mantarı, kayın mantarı' gibi isimlerle de bilinen bu mantar, yüksek oranda protein içerir. Öyle ki, içindeki protein değeri kırmızı ete çok yakındır. Pazarlardan ve marketlerden kolayca temin edilebilen istiridye mantarının 100 gramında, ortalama 3,34 gram protein bulunur. Bu sayede vejetaryen menülerinde de önemli bir yere sahiptir. İçeriğindeki su miktarı, diğer mantarlara göre daha azdır. Böylece birçok farklı tarifte kullanılır.
İstiridye mantarı, soteleme, kızartma, fırınlama, güveç ve ızgara yöntemleriyle pişirilir.
Soteleme yöntemiyle pişirmek için, istiridye mantarını küçük küçük doğrayın. Daha sonra tavaya zeytinyağı ve mantarları ekleyerek kavurun. Kavurma işleminin ardından limon suyu, sarımsak ve baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.
İstiridye mantarını kızartmadan önce, suyunu güzelce sıkın. Daha sonra önce yumurtaya, ardından galeta unu ya da mısır ununa batırın. Tavaya bir miktar yağ ekleyin ve mantarları deep frying tekniğiyle kızartın.
İstiridye mantarını ızgarada pişirirken suyunu salması ve acılaşması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunu gidermek için, mantarları pişirmeden önce sıvıyağ ile yağlayın. Soğan, biber gibi malzemeleri, mantarlar ile birlikte ızgara dizin ve kontrollü bir şekilde pişirin. Ara sıra maşa ile ters yüzünü çevirin.
Mantar, domates ve biberleri küçük küçük doğrayarak tavada kavurun. Ardından üzerine krema ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra hazırladığınız karışımı bir güveç kabına aktarın ve mantarların üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika, pişirin.
İstiridye mantarı, yıkanmaması gereken besinlerden biridir. Diğer mantar çeşitlerinde olduğu gibi, istiridye mantarı da suyla temas ettiğinde üzerindeki mikrop ve tozları içine çekme özelliğine sahiptir. Bu yüzden nemli bir bezle veya fırçayla silinmesi daha doğru olacaktır.
Şunlara da göz atın;