Hangi Yemek İçin Ne Kadar Spor Yapmalıyız?

Yediklerimizi kolayca eritmek için aldığımız kalori değerlerine dikkat etmek gerekiyor. Pizza, çikolata, makarna gibi yemekleri çok sevsek de, bu besinlerin kalori değeri oldukça yüksek. Peki, hangi yemek için ne kadar spor yapmalıyız? İşte, yemeklerin kalori değer ve spor yapma süresi:
Hangi Yemek İçin Ne Kadar Spor Yapmalıyız?
02 Eylül 2024, 11:05

Gün içinde kaç kalori aldığınızı merak ediyor, ne kadar spor yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız sizi böyle alalım. Hamur işinden tatlısına, et yemeğinden abur cuburlara kadar gün içerisinde birçok yemeğin tadına bakıyoruz. Yeme kısmı ne kadar hoş olsa da, alınan kiloyla birlikte pişmanlık da kendini göstermeye başlıyor. Sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamak için sporu hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Sürekli hareketsiz kalmak hem kilo almaya, hem de vücudun işlevlerini yerine getirememesine neden oluyor. Bunun önüne geçmek için ister tempolu yürüyüş, ister koşu, isterseniz de klasik egzersiz hareketlerini uygulayabilirsiniz. Hangi yemekten sonra ne kadar spor yapmalıyız diye merak edenler için bu süreleri ve yemeklerin kalori bilgisini yazımızda derledik. İşte, hangi yemek için ne kadar spor yapmalıyız:


  1. 1 Dilim İtalyan Pizza: 1 Saat Tempolu Yürüyüş


Pizza yemeyi kim sevmez ki? Ancak hamur işi tariflerinden biri olan pizzanın kalori değeri, yeme işlemini zorlaştırıyor. Bir dilim pizza, yaklaşık 240 kaloridir. Ve bu kaloriyi yakmak için 45 dakika yüzme veya 1 saat tempolu yürüyüş yapmanız gerekir.


  1. 1 Adet Kumpir: 1 Saat Tempolu Yürüyüş


Aslında kalorisi düşük olarak sanılan yemeklerden biri de kumpirdir. Haşlanmış patates ile yapılan kumpire, esas malzemeler eklendiğinde kalori değeri de yükseliyor. Kumpirden aldığımız kaloriyi yakmak için 1 saat hızlı tempolu yürüyüş veya 45 dakika dans etmeniz gerekiyor.


  1. 1 Porsiyon Körili Tavuklu Makarna: 45 Dakika Tempolu Yürüyüş


Makarna da günlük hayatta en sık yediğimiz yemeklerden biri. Makarnayı hazırlama şeklinize bağlı olarak kalori değeri de değişiyor. Domates soslu makarna 285 kalori iken körili tavuklu makarna ortalama 310 kalori değerinde. Makarnadan alınan kaloriyi yakmak için 2 buçuk saat ev temizliği, 45 dakika tempolu yürüyüş veya 40 dakika koşu yapmanız gerekiyor.


  1. 1 Adet Lahmacun: 30 Dakika Koşu


Severek tükettiğimiz lahmacun da, kalorisi yüksek olan yemekler arasında. 1 adet lahmacun, yaklaşık 220 kalori değerindedir. Lahmacundan alınan kaloriyi yakmak için ise, 45 dakika hızlı tempolu yürüyüş veya 30 dakika koşu yapmanız gerekiyor.


  1. 1 Porsiyon İskender: 5 Saat Tempolu Yürüyüş


Tadına doyamadığımız iskender, kalorisi ile yemeden önce defalarca düşündürüyor. Bir porsiyon iskenderin kalori değeri 400-500 kalori arasında değişiyor. İskenderden alınan kaloriyi yakmak için ise 4-5 saat tempolu yürüyüş, 3-4 saat yüzme veya 3 saat bisiklet çevirmek gerekiyor.


  1. 2 Dilim Baklava: 1.5 Saat Tempolu Yürüyüş


Bayram denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biri olan baklava, çoğu zaman kalori değeri yüzünden düşündürüyor. Bir dilim antep fıstıklı baklava yaklaşık 250 kaloriyken, iki dilim tüketmek 500 kalori almamıza neden oluyor. Baklavadan alınan kaloriyi yakmak için 2 saat ev temizliği, 1.5 saat tempolu yürüyüş, 1 saat yüzme veya 1. 5 saat dans etmeniz gerekiyor.


  1. 1 Porsiyon Patates Kızartması: 1 Saat Yüzme


Yağda kızartılan ve en az ayda 2-3 kez tüketilen patates kızartması, yaklaşık 400 kalori değerindedir. Ancak kibrit patatesin kalori değeri daha düşüktür. Patates kızartmasından alınan kaloriyi yakmak için 1.5 saat tempolu yürüyüş veya 1 saat yüzmek gerekiyor.


  1. 1 Adet Hamburger: 1 Saat Koşu


Bir adet hamburgerin kalori değeri yaklaşık 300-500 kalori arasında değişiyor. Hamburger yapımında kullanılan malzemeler, kalori değerini azaltabilir veya arttırabilir. İki türlü de hamburgerden alınan kaloriyi yakmak için 1 saat koşu, 1.5 saat tempolu yürüyüş veya 1 saat hızlı bir şekilde dans etmek gerekiyor.


  1. 1 Dilim Çikolatalı Pasta: 1.5 Saat Hızlı Tempolu Yürüyüş


Tatlı krizlerine son veren ve tadına doyum olmayan çikolatalı pastanın kalori değeri 350-500 kalori arasında değişiklik gösterir. Bir dilim çikolatalı pasta yediğinizde yapmanız gereken ise 1.5 saat hızlı tempolu yürüyüş veya 1 saat bisiklet sürmektir.


  1. 1 Porsiyon Mercimek Çorbası: 30 Dakika Yürüyüş


Yemeklerden önce en sık tükettiğimiz çorbaların başında ise mercimek çorbası geliyor. 150 mililitresi 55 kalori olan mercimek çorbasının bir kasesi, yaklaşık 130 kaloridir. Mercimek çorbasından alınan kaloriyi yakmak için 30 dakika tempolu yürüyüş veya 15 dakika hızlı koşu yeterli oluyor.


  1. 1 Bardak Vişne Suyu: 1.5 Saat Tempolu Yürüyüş


Vişne suyunun faydaları sağlık açısından oldukça önemlidir. Ancak bu faydalardan yararlanmak için taze sıkılmış vişne suyu içmek gerekiyor. Hazır paketlerde satılan vişne suyunun bir bardağı ise 178 kalori almanıza neden oluyor. Vişne suyundan aldığınız kaloriyi yakmak için 1.5 saat yürüyüş veya 1 saat koşu yapmanız gerekiyor.


  1. 1 Bardak Yarım Yağlı Süt: 20 Dakika Yürüyüş


Bir bardak yarım yağlı süt, yaklaşık 100 kaloridir. Bu kaloriyi yakmak için 20 dakika tempolu yürüyüş veya ev işlerini yapmak yeterli olacaktır.


  1. 1 Adet Elma: 15 Dakika Yürüyüş


Sağlıklı beslenmek isteyenlerin listesinde bulunması gereken meyvelerden biri de elmadır. Bir adet orta boy elma, yaklaşık 50-60 kalori değerinde. Elmadan alınan kaloriyi yakmak ise 15 dakikalık tempolu yürüyüş gerektiriyor.


Önemli Not: Yemekleri yaparken kullandığınız malzemelere göre kalori değerleri ciddi değişiklikler gösterebilir. Ancak kalorisi düşük besinler arıyorsanız, diyet yemekleri sayfamıza göz atın. Ayrıca her insanın spor yaparken yaktığı kalori değeri değişiklik gösterir. Kilo, mesafe gibi unsurlar yakacağınız kalori değerini değiştirir. Yukarıda verilenler yalnızca ortalama değerdir. Eğer kendinize özel bir program istiyorsanız, mutlaka diyetisyen, spor antrenörü ve beslenme uzmanlarına danışın.


Şunlara da göz atın;

  1. Diyete başlarken yapılması gerekenler
  2. Spor yaparken beslenme nasıl olmalı?
  3. Protein ağırlıklı beslenme nasıl olmalı?
  4. Glutensiz beslenme nasıl yapılır?
  5. Kas yapmak için beslenme önerileri
  6. Fitness yapanlar için beslenme önerileri
  7. Diyabet hastaları için beslenme önerileri
  8. Spartan diyeti nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo