Hamur işi sevenleri böyle alalım. Poğaça, börek, kek, kurabiye yapımında kullanılan hamurun pofuduk ve kabarık olması, son derece önemlidir. Çünkü hamur ne kadar pofuduk olursa, yemek de o kadar lezzetli olacaktır. Eğer siz de 'Hamurun kıvamını bir türlü tutturamıyorum.' diyenlerdenseniz, hamuru mayalama aşamasında bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz.
Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan hamur, birbirinden lezzetli tariflerde kullanılır. Hangi tarifte kullanılacaksa, kıvamı da ona uygun bir şekilde olmalıdır. Hamur, maya, sıvıyağ, süt, un ve yoğurt gibi çeşitli malzemeler eklenerek yoğrulur. Hamur hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, mayalama işleminin doğru bir şekilde yapılmasıdır. Aksi takdirde hamur kabarmaz ve kıvamı istediğiniz gibi tutmaz. Tam da bu yüzden, hamur mayalarken herkesin fark etmeden yaptığı hataları yazımızda derledik. İşte, hamur mayalarken kaçınmanız gereken hatalar ve çözümleri:
Tarif aksini söylemediği sürece, hamur yapımında kullanılacak malzemeler önceden dolaptan çıkartılmalı ve oda sıcaklığında bekletilmelidir. Mayanın düşük sıcaklıkta aktifleşmeyeceğini ve istediğiniz gibi kabarmayacağını unutmayın.
Eğer yaş maya kullanacaksanız, son kullanma tarihine mutlaka bakın. Tarih gelmediyse bile maya bayatlamış olabilir. Mayanın tazeliğini anlamak için, yaş mayayı önce elinizde ufalayın. Hemen kopup dağılıyorsa tazedir, elinize bulaşıyorsa bayattır ve tarifte kullanılmaması gerekir.
Mayayı önce ılık su veya sütle, mutlaka toz şekerle açarak dinlendirin. İnstant maya kullanacağınız durumlarda ise bekletmenize gerek yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tuz yerine toz şeker eklemektir. Mayanın kabarması için glikoza ihtiyacı vardır, tuz yerine pekmez, bal, şeker gibi glikoz içeren malzemeler eklemeniz daha doğru olacaktır. Tuzu ise hamuru yoğurma aşamasında ekleyebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi hamur yapımında kullanılacak su ve süt, mutlaka ılık olmalıdır. Böylece maya daha hızlı aktifleşir ve hamurun kabarmasını sağlar.
Elinizi yumruk yaparak hamuru yoğuruyorsanız, malzemelerin birbiriyle bütünleşmeyeceğini ve hamurun kabarmayacağını bilmeniz gerekir. Hamuru yoğururken alttan üste doğru katlayarak yoğurmak daha uygun olacaktır.
Hamurun ele yapıştığını fark ettikçe sürekli un ekliyorsanız, istediğinizden daha sert bir hamur elde edersiniz. Uygulayacağınız tarifteki ölçülere sadık kalın. Hamuru toparlayacağım derken, tüm emeğiniz boşa gidebilir.
Hamuru yoğurduktan sonra, mayalama işlemi için bir süre dinlendirmek gerekir. Mayalandırma için en uygun sıcaklık ise oda ısısıdır. Eğer ortam çok sıcak olursa maya bir anda aktifleşir ve söner. Eğer ortam soğuk olursa mayanın aktifleşmesi ve hamuru kabartması çok uzun sürecektir. Bu yüzden oda sıcaklığı daha idealdir.
Hamuru mayalandırmak için üzerini nemli bir bezle örttükten sonra, ortalama 45 dakika beklemeniz gerekir. Bu süre içinde bezi sürekli kaldırıp dokunuyorsanız ve hamurun kıvamını kontrol ediyorsanız, mayalanma süreci sekteye uğrar. Bu yüzden en az 45 dakika boyunca bezi açmamanız gerekir.
İlk mayalanma işleminden sonra yapılan en büyük yanlış ise, ikinci mayalama aşamasını atlamaktır. Hazırladığınız hamuru doğrudan fırına atmak yerine mutfak tezgahını unlayın. Bir iki tur hamuru yoğurun ve fırın tepsisine alın. Tepsinin içinde 2. mayalama için 20 dakika bekletin. Ardından fırına atabilirsiniz.
Bakınız; Tepsi mayası nasıl yapılır?
Şunlara da göz atın;