Yulaf, bal, fındık, muz, karabuğday, pirinç ve esmer şeker gibi malzemelerden oluşan granola, hem kahvaltılık, hem de atıştırmalık bir yiyecektir. Tatlandırmak için kuru üzüm, meyveler, hurma ve çikolata gibi farklı malzemeler eklenebilir. Eğer granolanın içerisinde keten tohumu kullanılıyorsa, sindirim sistemini iyileştirmesi için tüketilebilir. Kalorisi yüksek, saklaması kolay, hafif ve besleyici bir besin olduğu için, özellikle spor yapan kişiler tarafından tercih edilir. Bazı granola türleri vücuda enerji vermesiyle de bilinir. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz 16 nefis granola tarifi:
Granola genellikle kahvaltılarda ve ara öğünlerde tüketilir. Granolayı aşağıda bahsettiğimiz şekillerde yiyebilirsiniz;
Kan basıncını dengelemesiyle bilinen karabuğdayı, bu kez granola yapımında kullandık. Fındık, yulaf, kuru meyveler ve karabuğday ile hazırlanan bu granola, bal veya agave ile tatlandırılır.
Yulaf ezmesi, badem, kurutulmuş yaban mersini, elma püresi ve ay çekirdeği ile hazırlanan bu granola, bal ve pekmez ile tatlandırılır. Hazırlanan granolalar soğuduktan sonra süt veya yoğurt ile servis edilir.
Kabak çekirdeği, keten tohumu, kurutulmuş kayısı, yaban mersini ve bal ile hazırlanan bu granola, vücuda enerji vermesiyle bilinir. Ilıkken parçalar halinde kesilen granolalar, okula, işe veya spora rahatlıkla götürülebilir.
Granolayı atıştırmalık olarak sunmak için, yulaf ezmesi, fıstık, kabar çekirdeği, ceviz ve vegan çikolata ile kolayca hazırlayabilirsiniz. Vegan ve vejetaryen menülerine uygun olan bu tarif, ortalama 1 saatte hazırlanır.
Kuruyemiş ve kuru meyvelerle hazırlanan dutlu granola, hurma ile tatlandırılır. Hazırlaması 20, pişirmesi ise yaklaşık 30 dakika süren kuruyemişli dutlu granolanın porsiyonu, ortalama 230 kaloridir.
Okurumuzdan gelen çıtır granola, yulaf, pekmez, tahin, susam ve fındık ile hazırlanır. Soğuduktan sonra süt veya yoğurdun içerisine eklenebilen çıtır granola, ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı'nın tarifi olan yoğurtlu granola, diyabet hastaları için sunulmuştur. Yoğurt, yaban mersini, ahududu, yulaf ve keten tohumu ile hazırlanan bu tarif, 10 dakikada hazırlanır ve afiyetle tüketilir.
Granolayı sade bir şekilde tüketmek istemeyenler için, hem şık sunumlu, hem de lezzetli bir önerimiz var. Yalnızca 6 malzemeden oluşan granolalı greyfurtu, 40 dakikalık pişirme süresinin ardından sunabilirsiniz.
Karabuğday, hurma, ceviz, badem ve zencefil ile hazırlanan kıtır granola, hem besleyici, hem de doyurucu bir tariftir. Uzun süre tokluk hissi veren kıtır granolaları, cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
Yulaf, badem, elma püresi ve bal ile hazırlanan bu tarif, 30-35 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Granolayı hazırlayıp soğuduktan sonra yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
Yulaf, kavrulmuş fındık, kanola yağı ve meyve püresi ile hazırlanan fındıklı granola, hem sütlü, hem de bitter çikolata ile tatlandırılır. Hazırlanan granola, soğuk süt eşliğinde servis edilir.
Çilek, yulaf, süt, bal ve keten tohumu ile hazırlanan çilekli granola, şekersiz olduğu için diyet listelerinin ara öğünlerinde tüketilebilir.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan bademli kayısı bar, en lezzetli atıştırmalıklardan biridir. Bir porsiyonu yaklaşık 200 kalori değerinde olan bademli kayısı bar, spor öncesinde afiyetle tüketilebilir.
Yulaf kepeği, bitter çikolata, bal kabağı, keten tohumu ve kabak çekirdeği ile hazırlanan yulaflı bar, uzun süre tokluk hissi verir. Hazırlanan yulaflı barlar, dilimlenerek servis edilir.
Anjelik eriği, akçaağaç şurubu, yulaf ve badem unu ile hazırlanan enerji barlar, adından anlaşılacağı üzere vücuda enerji vermesi amacıyla tüketilir. Özellikle iş molalarında ve spordan sonra tüketilmesi önerilir.
Hurma, kuru kayısı, badem sütü ve fıstık ezmesi ile hazırlanan protein bar tarifi, Beslenme Koçu Anıl Ercan'dan geliyor. Özellikle veganlar için sunulan bu tarif, protein bakımından zengindir.
Şunlara da göz atın;