Kendine has sarı bir renge sahip olan Gouda peyniri, yarı sert bir yapıdadır. Bu peynirin kabuğu, bal mumundan yapılmıştır. Taze veya eskitilmiş olarak tüketilebilir. Sade olarak tüketilebildiği gibi, otlu, biberli, susamlı ve kimyonlu çeşitleri de mevcuttur. Gouda peyniri %100 inek sütü kullanılarak yapılır. Bozulmasını önlemek amacıyla peynir çeşidinin üzeri sarı ya da siyah renge parafin bal mumu ile kaplanır. Yüksek oranda yağ içerir ve hafif bir tatlılık oranına sahiptir. Hollanda mutfağıyla özdeşleşen Gouda peyniri, dünyanın en popüler peynirlerinden biridir.
Hollanda'nın güney bölgesinde orijinal olarak üretilen Gouda peynirinin tarihi 12. yüzyıla kadar uzanır. Endüstriyel olarak fabrikalarda üretilir. Hollanda'daki süt çiftliklerinde geleneksel olarak peynir yapımı gerçekleştirilir. Peynir mayası ile mayalanan inek sütü, peynir pıhtısı peynir suyundan tam olarak ayrılıncaya kadar ısıtılmaya devam edilir. Pıhtı ayrıldıktan sonra, peynir suyunun bir kısmı süzülür ve üzerine yeni su eklenir. Yapılan işlem, peynirin yıkanması olarak bilinir. Bu işlem esnasında peynirdeki laktik asit atılır ve daha yumuşak bir tat elde edilir.
Hafif tatlımsı bir tada sahip olan Gouda peyniri, %10 oranında teleme içerir. Dairesel bir yapıya sahiptir. Kalıplara alınan temleler peslenir. Preslenen peynir tuzlu suda bekletilir. Tuzlu suda bekletince dış yapısı oluşmaya başlar. Gouda peyniri, birkaç gün kurumaya bırakılır. Parafin bal mumundan hazırlanan özel madde ile peynir kaplanır ve eskimeye bırakılır. Genelde 1-36 ay arasında bekletilir. Bekletilme süresi 7 yıla kadar uzayabilir.
Gouda peyniri, kalori açısından zengin bir besindir. 200 gram Gouda peyniri, 700 kaloridir. Kalsiyum ve protein açısından zengindir. Düşük sodyum ve yüksek potasyum içeriğinden dolayı kan basıncını düzenleyebilir. Kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur. Yüksek oranda antioksidan bileşenler içerir.
Gouda peyniri, Hollanda mutfağından dünyaya yayılmıştır. Adını Hollanda'nın Gouda şehrinden almıştır. Bu ülkede Edam, Leerdamer, Limburger, Leyden, Maaslander, Maasdam, Parrano, Mimolette, Roomano, Vlaskas ve Prima Donna olmak üzere 12 farklı peynir çeşidi vardır.
Bu peynir tekerlek şeklinde alındığında, buzdolabına koyulmadan ışık görmeyen karanlık ve nem oranı düşük bir ortamda saklanabilir. Bekletilen peynirin tadı daha keskindir. Dilim halinde satılıyorsa, şeffaf buzdolabı poşetlerinde veya streç filme sarılarak buzdolabında 3 haftaya kadar muhafaza edilebilir. Isındıkça uzayan bir yapıya sahiptir. Bu yüzden pizza yapımında kullanılabilir. Hamur işi tariflerde, poğaça yapımında tercih edilir. Rendelendiğinde fırında makarna, et yemeklerinde, makarna soslarında ve domates çorbası üzerinde tercih edilebilir. Omlet ve tostların içinde de tercih edilir. Kahvaltı sofralarının baş tacıdır.
Şunlara da göz atın;