B grubundan bir vitamin çeşidi olan folik asit, B9 ismiyle de bilinir. Genellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit, bazı besinlere takviye edilmektedir. Suda çözünen bu vitamin, hamilelik, bebeklik ve gelişim çağında büyümeyi desteklediği için oldukça önemlidir. Yeni hücre üretiminde ve üretilen hücrelerin korunmasında aktif rol oynayan folik asit, karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesini de sağlar. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda çok önemli bir görevi vardır. Peki, folik asit faydaları nelerdir, hangi besinlerde bulunur? Folik asit eksikliğinde ne olur? İşte, B9 vitamininin vücut açısından önemi:
Vücutta fazla olan ve kullanılmayan folik asit, idrar yoluyla atılır. Gün içerisinde folik asit içermeyen besinler tüketildiğinde veya folik asit bakımından zayıf bir diyet uygulandığında kan seviyesindeki B9 vitamininin düşmesine neden olur. Bunun yanı sıra aşırı alkol tüketmek, yeterince taze sebze ve meyve içermeyen diyetler, böbrek diyalizi ve meyve ve sebzelerin aşırı pişirilerek tüketilmesi folik asit eksikliğine yol açabilmektedir. Folik asit eksikliği, kendini bazı belirtilerle gösterir.
Folik asit sentetik olarak üretilerek vitamin takviyelerinde kullanılmaktadır. Folik asit takviyesi alan kişilerde alerji nedeniyle ortaya çıkan nefes darlığı, kurdeşen, dudak, yüz, boğaz ve dil bölgesinde şişme belirtileri görülürse acilen doktora başvurmaları gerekir. Bu belirtiler seyrek görülse de, ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bunun yanı sıra vitamin takviyelerinde görülen yan etkiler şu şekildedir;
Hamilelik esnasında vücudun folik asit ihtiyacı artmaktadır. Hamilelikte folik asit ihtiyacını besinlerden karşılamak ise zorlaşır. Bu nedenle doktor tavsiyesiyle takviye ilaçlar kullan��labilir. Fetüsün hızlı büyüyebilmesini desteklemek için, hamilelikte besinlere ek olarak 400 mg'lık folik asit hapı tüketmesi gerekir. Ancak daha önce bahsettiğimiz gibi bu durum hamilelerin kendi doktorları gözetiminde olması gerekir. Doktorun önermediği hiçbir şey tüketilmemelidir.
Şunlara da göz atın;