Espresso Nedir, Nasıl Yapılır?

Espresso nedir? Evde espresso nasıl yapılır? Espressonun faydaları ve zararları nelerdir? Espresso yaparken nelere dikkat etmek gerekir? İşte, espressonun tarihi, yapılışı ve faydaları:
Espresso Nedir, Nasıl Yapılır?
24 Nisan 2024, 22:14

Espresso, kahve denildiğinde ilk akla gelen çeşitlerden biridir. En sert kahve çeşidi olarak da bilinen espresso, hem pratik, hem de lezzetli yapısıyla kahveseverlerin favorileri arasında yerini alır. Özellikle sabah saatlerinde tercih edilen espresso, güne daha dinç başlamak ve uykulu ruh halinden kurtulmak için de tüketilir. 

Espresso Nedir?

1900'lü yıllarda İtalyanların keşfettiği ve dünyaya tanıttığı espresso, hızlı bir kahve demleme yöntemidir. Küçük porsiyonlar halinde sunulan espresso, yoğun kıvama ve sert bir tada sahiptir. Miligram başına düşen kafein miktarı oldukça yüksektir. Ayrıca aroması da zengindir. Espressonun içimi filtre kahveye kıyasla daha zordur. Tadını yumuşatmak için, çikolata, süt, karamel gibi ilaveler yapılabilir.


espresso

Espressonun Tarihçesi

Kaynayan su buharının, kahveden geçirilmesi ilk olarak 1820 yılında Fransız Bernard Rabaut tarafından uygulanmaya başlamıştır. Bu metot kısa sürede kahve satıcıları tarafından da kullanılır bir hale geldi. Fransız Edward Loysel De Santais, ilk defa bu metodu kullanan bir makine icat etti ve 1855 yılında Paris Fuarı'nda bu makineyi tanıttı. Ancak kahve çok yavaş oluyordu ve insanlar bir kahve için 10 dakika beklemek zorunda kalıyordu. Kahvenin yapılış süresini kısaltmak için suya basınç uygulama fikri ortaya çıktı. Alman Gustav Kessel bu fikrin patentini aldı. Ancak b öyle bir makineyi o zamanda yapmak imkansız görünüyordu.1884 yılında İtalyan Angelo Mariondo, Kessel'in fikrinden esinlenerek bir makine yapmayı başardı. Mariondo bu makineyi Torinto Fuarı'nda tanıttı. Ancak ya basınç yetersiz kalıyordu, ya da fazla basınç yüzünden kahve her tarafa püskürüyordu.

espresso

1901 yılında ise dünya gerçek bir espresso makinesi ile tanıştı. İtalyan Luigi Bezzera, espresso yapımında devrim olan bir makine üretti. Ancak makine fazla ısındığı için bir süre kahve yapılamıyordu. Tam da istenen bir makine yapmasına rağmen, Bezzera'nın ürettiği makinenin satışı yapılamadı. Bu noktada devreye İtalyan Desiderio Pavoni girdi ve Bezzera ile birlikte çalışmaya başladı. İkili birlikte buharın makineden çıkmasını sağlayacak bir düzenek geliştirdiler. Yaptıkları kahveye 'cafee espresso' adını verdiler ve 'sadece senin için, hızlıca' mottosunu belirlediler. 

1906 yılında Milan Fuarı'nda bu makinenin tanıtımı yapıldı. Makinenin amacı hızlı kahve yapmaktı ve bir saat içinde ortalama 100 adet kahve yapıyordu. Ancak sürekli çalışması sonucunda buhar makineyi fazla ısıtıyor, bir süre sonra kahveler yanık çıkmaya başlıyor, hatta makine yanıyordu. 

Espressonun ilk pazarlama adımı ise İtalyan girişimci Teresio Victoria Arduino tarafından atıldı. Arduino, pazarlama esnasında espressonun o güne kadar yapılan en güzel kahve olduğunu, tekniğini ve özellikle hızlı olmasını vurguladı. Yapılan reklamlarda 'Hızlı bir tren kadar hızlı bir kahve' fikri benimsendi. Arduino, basınç sorununu çözmek için piston fikrini ortaya attı. 1947 yılında İtalyan Giovanni Achille Gaggia ortaya çıkardığı makine, bugünkü espresso makinelerinin temelini oluşturur. 

Espresso Ölçüleri


  1. 7 gram espressoya uygun öğütülmüş kahve
  2. İçme suyu
  3. 9 bar su basıncı
  4. 15-20 kg sıkıştırma basıncı
  5. 85-94 derece sıcaklık
  6. 24-27 saniye akış zamanı

espresso

Espresso Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle kahve, makinenin portafiltre haznesine yerleştirilip ve sıkıştırılır.
  2. Ardından bardak yerleştirilir ve 30 ml su kahveden geçirilerek 30 saniye kadar süzülmesi beklenir.
  3. Bu şartlara uyulduğunda 1 porsiyon espresso elde edilir.
  4. Espresso fincanları genelde 45 ml büyüklüğündedir ve oval bir yapıya sahiptir. Bu, espressonun köpüğünü tutmak ve sıcaklığını korumak için son derece önemlidir. 

espresso

Espresso Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Espresso yapımında kullanılacak kahve harmanının koyu bir şekilde kavrulması gerekir.
  2. Espresso yapımında bayat çekirdek kullanılmamalı, çekirdek kahve yapımından hemen önce öğütülmelidir.
  3. Espresso çok akışkansa, kahve kalın öğütülmüş, eksik gramajda konulmuş veya az sıkıştırılmış olabilir.
  4. Espressonun akışkanlığı olması gerekenden azsa, kahve ince öğütülmüş, yüksek gramajda konulmuş veya çok sıkıştırılmış olabilir.
  5. Fincanda kahve tortusu kaldıysa, grup süzgeçleri tıkanmış ya da değirmen bıçakları çekirdekleri yeterince öğütememiştir.
  6. Kahve, ikili portafiltrede bir taraftan çok diğer taraftan az akıyorsa, makine eğri tabana konmuş veya yanlış sıkıştırılmış olabilir. 

espresso

Espressonun Faydaları Nelerdir?

  1. Vücuttan su atılmasını sağlar. Bu da kilo vermeye ve ödem atmaya yardımcı olur.
  2. Yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırır.
  3. Kalori içermez. Bu sayede yağlanma yapmaz.
  4. Odaklanmayı ve dikkati artırır.

espresso

Espressonun Zararları Nelerdir?

  1. Fazla tüketilmesi halinde vücutta titreme yapabilir.
  2. Aşırı tüketiminde kalp çarpıntısına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  3. Geç saatlerde içildiğinde uykusuzluk ve sinir yapabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kahve demleme yöntemleri
  2. Filtre kahve nasıl yapılır?
  3. Ev yapımı kahve tarifleri
  4. Dünyada kahve kültürü
  5. Kahve çekirdekleri nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo