Elma ülkemizde her mevsim yetişiyor ve satılıyor olsa da elmanın asıl mevsimi sonbahardır. En iyi hasatlar Eylül ve Ekim aylarında olur. Bu sayede o dönemde toplanan elmalar vitamin ve mineral açısından yüksek olur. Lezzet dolu bu elmaları daha fazla tüketmek için ne yapmalıyız? Elma uygun koşullarda raf ömrü uzun olan bir meyvedir. Buzdolabında 2 hafta kadar rahatlıkla saklanabilir. Ancak bu meyveyi daha uzun süre saklamak istiyorsak yapmamız gereken iki tane yöntem var. İlk yöntem ile başlayalım:
Elma Dondurucuda Nasıl Saklanır?
- Derin dondurucuda saklanacak olan gıdaların çürükleri olmaması gerekir. Öncelikle saklanacak elmaları kontrol etmemiz gerekir. Çürükler atılabilir. Bölgesine göre elmanın çürük kısımları kesilebilir.
- Elmalar yıkanır ve kabukları soyulur.
- Elma saklamak istediğiniz şekilde dilimlere ayrılır.
- Elma kesildikten sonra rengi kararan bir meyvedir. Hava ile temasıyla birlikte rengi değişir. Bu sebepten dolayı bir kaba su koyularak 1 su bardağına 1 yemek kaşığı limon suyu oranına göre limonlu su hazırlanır. Elmalar içerisine hava ile teması kesilecek şekilde yerleştirilir.
- Elmalar limonlu suyun içerisinde 15-20 dakika bekletilir.
- Elmaların suyu süzülerek poşetlere koyulur, havası alınır. Derin dondurucuya bu şekilde kaldırılır.
Elma Nasıl Şoklanır?
Bir diğer yöntem ise biraz pişirerek elmaları şoklamak. Bu yöntemle de elmaların kararmasının önüne geçebilirsiniz. İşte ikinci yöntemin detayları:
- Elmalar yıkanır ve kabukları soyulur.
- Tüketmek istediğiniz boyutlarda elmalar doğranır.
- Bir tencerenin alt kısmına kaynar su koyulur ve üzerine buharda pişirme aparatı yerleştirilir.
- Elmalar su buharında çok yumuşamadan 5 dakika tutulur ve ardından buzlu suya alınarak şoklanır. Bu sayede pişirme işlemi durdurulur.
- Ardından dondurucuya koymak için istediğiniz porsiyonlarda bölerek ve havasını alarak dondurucuya kaldırılır.
Elmaları dondurucudan istediğinizde çıkartıp çözdürerek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda püre formunda tart ve kurabiyelerin içinde kullanabilir, komposto ya da reçel şeklinde de tüketebilirsiniz. Bu sayede mevsim tazeliğinde elmalarla lezzetli tarifler çıkartabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;