Böbrekleri Sağlıklı Tutmanın 8 Yolu

Böbrek sağlığını korumak için ne yapmalıyız? Vücut için önemli işlevlere sahip olan böbrekleri sağlıklı tutmak için 8 önemli ipucu:
Böbrekleri Sağlıklı Tutmanın 8 Yolu
13 Şubat 2024, 12:46

Aktif bir yaşam tarzı ve besleyici bir diyet sürdürmek böbrek sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ancak bazı faktörler böbrek hasarı veya hastalığı geliştirme riskinizi artırabilir. Böbrekleriniz göğüs kafesinizin alt kısmında, omurganızın her iki yanında yer alan yumruk büyüklüğündeki organlardır. Çeşitli işlevleri yerine getirirler. En önemlisi kanınızdaki atık ürünleri, fazla suyu ve diğer yabancı maddeleri filtrelerler. Bu atık ürünler mesanenizde depolanır ve daha sonra idrarla dışarı atılır. Ayrıca böbrekleriniz vücudunuzdaki pH, tuz ve potasyum seviyelerini düzenler. Böbrek sağlığını korumak, genel sağlığınız için önemlidir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, böbrekleri sağlıklı tutmanın yollarını paylaşıyoruz.

  1. Aktif olun

egzersiz

Düzenli egzersiz sadece bel çevreniz için değil, daha fazlası için de faydalıdır. Kronik böbrek hastalığı riskini azaltabilir. Ayrıca kan basıncınızı düşürebilir ve kalp sağlığınızı güçlendirebilir; bunların her ikisi de böbrek hasarını önlemek için önemlidir. Egzersizin karşılığını almak için maraton koşmanıza gerek yok. Yürümek, koşmak, bisiklete binmek ve hatta dans etmek sağlığınız için mükemmeldir.

  1. Kan şekerinizi dengeleyin

kan şekeri ölçümü

Diyabetli veya yüksek kan şekerine neden olan bir rahatsızlığı olan kişilerde böbrek hasarı gelişebilir. Vücudunuzun hücreleri kanınızdaki glikozu (şekeri) kullanamadığında böbrekleriniz kanınızı filtrelemek için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Yıllarca süren çaba sonucunda bu, hayati tehlike oluşturabilecek hasarlara yol açabilir. Bu yüzden kan şekerini dengede tutmanız önemlidir.

  1. Tansiyonunuzu takip edin

tansiyon

Yüksek tansiyon böbrek hasarına neden olabilir. Yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalığı veya yüksek kolesterol gibi diğer sağlık sorunlarıyla birlikte ortaya çıkarsa, bunun vücudunuz üzerindeki etkisi önemli olabilir. Sağlıklı tansiyon değeri 12/8'dir. Kan basıncınızı düzenli olarak izlemek, yaşam tarzınızda değişiklikler yapmak ve muhtemelen ilaç almak konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.

  1. Kilonuzu kontrol edin

kilo kontrolü

Aşırı kilolu veya obezitesi olan kişiler, böbreklere zarar verebilecek bir dizi sağlık durumu açısından risk altındadır. Bunlara diyabet, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı dahildir. Sodyum, işlenmiş et ve böbreğe zarar veren diğer gıdaların düşük olduğu dengeli bir beslenme, böbrek hasarı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Karnabahar, yaban mersini, balık, tam tahıllar ve daha fazlası gibi doğal olarak düşük sodyum içeren taze malzemeler yemeye odaklanın.

  1. Sıvı tüketin

su içmek

Günde sekiz bardak su içmeniz yönündeki klişe tavsiyenin arkasında bir sihir yok, ancak bu tam olarak iyi bir hedef, çünkü sizi susuz kalmamaya teşvik ediyor. Düzenli ve tutarlı su alımı böbrekleriniz için sağlıklıdır. Su, böbreklerinizdeki sodyum ve toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kronik böbrek hastalığı riskinizi de azaltır. Günde en az 1,5 ila 2 litre hedefleyin.

  1. Sigara içmeyin

sigara

Sigara içmek vücudunuzun kan damarlarına zarar verir. Bu, vücudunuzda ve böbreklerinizde kan akışının yavaşlamasına yol açar. Sigara içmek aynı zamanda böbreklerinizi kanser riskinin artmasına da neden olur. Sigara içerseniz ve sigarayı bırakırsanız riskiniz azalacaktır.

  1. İlaç kullanımına dikkat

ilaç

Ağrı kesici, antibiyotik gibi ilaç kullanımı, böbrek hasarına neden olabilir. Bu yüzden ilaçları yalnızca doktorun önerdiği zamanlarda ve önerdiği miktarda kullanın. Uzun süre ilaç kullanımı, böbrek fonksiyonlarını azaltabilir. 

  1. Kontrolleri ihmal etmeyin

doktor kontrolü

60 yaş üstü kişiler, kardiyovasküler hastalığa sahip olanlar, ailede yüksek tansiyon olan kişiler, obezitesi olan insanlar, böbrek hastalığı ile ilgili öyküsü olan kişiler, düzenli olarak test yaptırmalıdır. Bu sayede herhangi bir hasarın önüne geçebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Böbreklere iyi gelen besinler
  2. Böbrek taşı oluşumu nasıl önlenir?
  3. Kolajen böbrek taşına sebep olur mu?
  4. Vitamin eksikliğinde görülen belirtiler
  5. Sağlıklı bağırsak bakterilerine zarar veren alışkanlıklar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo