Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hazırlanmaya başlanan kalabalık sofralar, hepimizin favorisi. Ancak oruç tutarken yemek yapmanın zorluklarını da biliyoruz. Yemek yapmak çoğu zaman keyifli olsa da, oruçluyken işler tersine dönebilir. Bu yüzden, günün yarısını mutfakta geçirmek istemeyenler ve vakti olmayanlar için birbirinden lezzetli ve pratik iftar yemeklerini yazımızda derledik.
Sivas mutfağıyla özdeşleşen peskütan çorbası, yoğurt bazlı bir çorbadır. Yapımında yarma ve yeşil mercimek kullanılan bu çorba, özellikle kış aylarında sık sık tüketilir.
İftarda farklı tatlar denemek isteyenler için önerimiz, Rus mutfağından nefis sırniki tarifi. Un ve lor peyniri ile hazırlanan sırniki, iftarda hafif bir şeyle yemek isteyenlerin favorisidir.
Ana yemeklerin yanında sunulan parmesanlı patlıcan, patlıcan dilimlerinin galeta ununa batırılarak kızartılmasıyla hazırlanır. Ardından parmesan ve mozzarella peyniri ile zenginleştirilir. Yaklaşık 20-25 dakikada sofralardaki yerini alır.
Zeytinyağlılar arasında çok sevilen imam bayıldı tarifinin ana malzemesi patlıcandır. İç harcı sebze ve kıyma ile doldurulabilir. Ortalama 25-30 dakika da hazırlanan imam bayıldı, iftar sofralarının da vazgeçilmezi oluyor.
Köfte denildiğinde ilk akla gelen tarif, anne köftesidir. Ortalama 25-30 dakika da hazırlanan klasik köfteyi, közlenmiş sebzeler ve soslar eşliğinde sunabilirsiniz.
Demir ve protein bakımından zengin olan istiridye mantarı, genellikle yemeklerin içerisinde kullanılır. İftarda sağlıklı ve hafif beslenmek isteyenler için sunulan istiridye mantarı kebabı, sadece 20 dakika da sofralardaki yerini al��yor.
Hazırlaması yalnızca 30 dakikanızı alacak, nefis bir tarifle karşınızdayız. Bol malzemesi ve lezzetiyle fırında mücver tarifinin tadı damağınızda kalacak. Mücverler fırında pişerken, yanına aperatif bir şeyler hazırlayabilirsiniz.
Oruçluyken yemek yapma zorluğunu ortadan kaldırmak istiyorsanız, fırında patatesli tavuk ideal bir seçim olacak. 15 dakikada hazırladığınız tavuklar fırında 45 dakikada pişerken, siz sofrayı hazırlayabilirsiniz.
Siz de iftar sofralarında balık tercih ediyorsanız, tam size göre bir yemekle karşınızdayız. Az yağlı ve düşük kalorili fırında levrek ile sağlıklı beslenmek mümkün. Lezzetine doyamayacağınız levreği pişirmek yalnızca 20 dakika.
Pratik yemek denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biriyle listemize devam ediyoruz. Fırında karışık sebze, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde hem sağlıklı, hem de hafif bir tarif. Aynı zamanda diyet ve vejetaryen menülerinin de favorisi. 15 dakikada hazır edin, 15-20 dakikada da fırında pişsin.
İftar sofraları etsiz olmaz diyenleri böyle alalım. Kıymalı iç harcı, yoğurtlu sosu ve patlıcanıyla Ali Nazik yemeği, bütün yorgunluğunuzu alacak. Meşhur lezzeti ile birçok ülkede nam salmış Ali Nazik yemeğini 30 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Pratik iftar yemeklerinin sıradaki lezzeti zeytinyağlı bamya tarifi. Hem düşük kalorili, hem de oldukça lezzetli olan zeytinyağlı bamyayı iftara yarım saat kala kolayca hazırlayabilirsiniz.
Yüksek proteinli nefis yeşil mercimek salatası da, pratik yemekler listesinde önemli bir yere sahip. 15 dakikada hazırlayacağınız yeşil mercimek salatasını tek başına veya ana yemeklerin yanında servis edebilirsiniz.
Sofraların vazgeçilmezlerinden olan dolmalar, çok lezzetli olsa da genellikle zahmetli yemekler arasında görülür. Nefis soğan dolması tarifi ile bu klişelere son veriyoruz. Yalnızca 20 dakika da hazırlayıp sofralarda yerini alan soğan dolması, listemizin favori yemeklerinden biri.
Pratik yemek tarifi denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de şüphesiz makarnadır. Fakat klasik makarna tarifleri yerine, iftar sofralarına özel bir sunumla karşınızdayız. Nefis kıymalı makarnayı 30 dakikada çok rahat bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
İftar sofralarında köftelerin yeri bir başkadır. Kıyma yerine ince bulgur ve irmikle hazırlanan fellah köfte, pratik ve lezzetli köfte çeşitleri arasında yer alır. Nefis fellah köftesi hazırlama ve pişirme süresiyle birlikte yalnızca 30 dakikada iftar sofranıza koymaya hazır olacak.
Kısa sürede nefis bir yemek hazırlamak istiyorsanız, tepside biberli ekmek tarifini not alın. Tepside biberli ekmek; içerisinde kullanılan sebzeler sayesinde hem pratik, hem de doyurucu bir tariftir. İftar sofranıza yakışacak bu kolay tarifi 10 dakikada hazırlayıp 15-20 dakika içerisinde tüketmeye hazır hale getirebilirsiniz.
Bol limonlu ve soslu hamsi buğulama tarifine kim hayır diyebilir ki? Ramazan ayında da sofralardaki yerini alan hamsileri güzelce sosladıktan sonra, fırında pişiriyoruz. Yaklaşık 30 dakika da hazırlanan hamsi buğulamayı, iftara yakın pişirerek sıcak sıcak yiyebilirsiniz.
Klasik tariflerden sıkılanlar için farklı bir önerimiz var. Genellikle kalabalık sofralarda ikram edilen sıcak kısır tarifini, hazırlamak 15 pişirmek ise 5 dakika alıyor. İftara az zaman kala aperatif tarifler arıyorsanız, sıcak kısırı tercih edebilirsiniz.
Ana yemeklerin en lezzetli eşlikçisi olan pirinç pilavını, iftar sofralarında da unutmuyoruz. Pirinçleri ayıklayıp kavurduktan sonra, sizin bir şey yapmanıza gerek kalmıyor. Kendi buharıyla demlenen pirinçlerden, nefis mi nefis bir pilav hazırlayabilirsiniz.
Mezgit fileto, zeytinyağı, sarımsak ve limon ile hazırlanan airfryer'da mezgit, yalnızca 20 dakikada hazırlayabileceğiniz tariflerden biridir. Salata eşliğinde sunabilirsiniz.
Balkan mutfağında çok meşhur olan cevapi köfte, dana kıyma, kuzu kıyma ve baharat karışımıyla hazırlanır. Tombik ekmek veya lavaş eşliğinde servis edebilirsiniz.
Dana antrikotun yumurta, un ve galeta ununa bulanmasıyla hazırlanan şinitzel, patates kızartması ve limon eşliğinde sunulur. 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Tavuk bagetlerin baharatlarla harmanlanmasıyla hazırlanan bu yemek, 25 dakikalık pişirme süresinin ardından salata ve makarna eşliğinde servis edilir.
Dana bonfile ve gravy sos ile hazırlanan bu yemek, şık iftar sofraları için mükemmel bir seçimdir. Videolu anlatımıyla dana kontrfileyi kolayca hazırlayabilirsiniz.
Karnabaharın tuz, karabiber, zeytinyağı, toz biber, kekik ve sarımsak tozunu bulanmasıyla hazırlanan bu yemek hem hafif, hem de pratiktir. Hazırlanışı 10, pişirmesi 15 dakikadır.
Dolmalık biberin kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. Ortalama 10 dakikalık pişirme süresinin ardından servis edilir.
Patates, patlıcan, soğan, sarımsak ve domates ile hazırlanan patlıcan yemeği, 25 dakikalık pişirme süresinin ardından servis edilir. Yoğurtla birlikte sunabilirsiniz.
Pazı, sarımsak ve bulgur ile hazırlanan bu yemek, hem düşük kalorili, hem de pratiktir. 30 dakika içinde hazırlanan pazı yemeğini salata eşliğinde sunabilirsiniz.
İftarda hem pratik, hem de farklı bir tarif arıyorsanız, pakora tam size göre. Nohut, karnabahar ve patates ile hazırlanan pakorayı, kızartma usulüyle pişirip sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;