Ayva Ezmesi
20 Şubat 2025

Ayva Ezmesi; Hafif ekşi aroması, yoğun kıvamı ve kendine has kokusuyla bu ezme, kahvaltılarda, tatlılarda veya çay saatlerinde sofranıza lezzet katacak. İster çıtır ekmeklerin üzerine sürerek, ister yoğurtla karıştırarak tüketin, her lokmada ayvanın benzersiz tadını hissedeceksiniz. İşte ayva ezmesi tarifi ve malzemeleri:

Ayva Marmelatı tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Ayva ezmesi kaç kaloridir?

Bir porsiyon Ayva ezmesi 265 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Ayva Ezmesi için

Malzemeler

  • 2 adet büyük ayva
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tarçın 
Ayva Ezmesi

Nasıl Yapılır

  1. Ayvaları soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın.
  2. Ayvaları bir tencereye alın, üzerine suyu ekleyin ve orta ateşte yumuşayana kadar pişirin.
  3. Ayvalar iyice yumuşadığında şekeri ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin. Şeker eridikçe karışım koyulaşmaya başlayacaktır.
  4. Karışım macun kıvamına geldiğinde limon suyunu ve tarçını ekleyin. 2-3 dakika daha karıştırarak pişirin.
  5. Pürüzsüz bir kıvam elde etmek için blenderdan geçirin veya tahta kaşıkla ezerek daha dokulu bırakabilirsiniz.
  6. Ayva ezmesini cam bir kaseye alın, oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabına kaldırın ve en az 2 saat dinlendirin.
  7. Kalıptan rahatça çıkarabildiğinizde dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun! Kahvaltılarda veya tatlı olarak tüketebilirsiniz.
Servis Önerisi
  • Ekmek veya sıcak tereyağlı kızarmış ekmeğin üzerine sürerek tüketebilirsiniz. Yanında bal ve kaymakla harika bir uyum sağlar.
  • Dondurma, muhallebi veya yoğurt üzerine ekleyerek tatlı niyetine servis edebilirsiniz.
  • Yanında ceviz, fındık veya badem ile sunarak daha zengin bir sunum hazırlayabilirsiniz.
  • Kek ve tartların içinde dolgu malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Özellikle tarçınlı keklerle mükemmel bir uyum yakalar.
Püf Noktası
  • Daha doğal bir kırmızımtırak renk elde etmek isterseniz, birkaç ayva çekirdeğini pişirme sırasında tencereye ekleyebilirsiniz.
  • Ayvanın doğal tatlılığına göre şeker miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz. Daha hafif bir tat için bal ile de tatlandırabilirsiniz.
  • Kıvamını koyulaştırmak isterseniz, pişirme süresini biraz daha uzatabilir veya ayvaları iyice ezerek yoğunlaştırabilirsiniz.
  • Tarçının yanı sıra az miktarda karanfil veya muskat rendesi ekleyerek farklı aromalar elde edebilirsiniz.
  • Blender kullanarak tamamen pürüzsüz bir ezme elde edebilirsiniz, ancak biraz dokulu sevenler için tahta kaşıkla ezmek yeterli olacaktır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo