Açma Fanlı Mı Pişer Fansız Mı?

Açma yaparken fırın ayarı doğru seçilmezse, hamurun kıvamı ve lezzeti etkilenir. Fansız pişirme yöntemi açmanın yumuşak ve kabarık olmasını sağlar. Fanlı pişirme ise açmanın içini kurutabilir ve kabarmasını engelleyebilir. Peki; açma fanlı mı pişer fansız mı? İşte yanıtı.
Açma Fanlı Mı Pişer Fansız Mı?
26 Nisan 2025, 11:27

Açma, yumuşacık dokusu ve mis gibi kokusuyla en sevilen hamur işlerinden biridir. Ancak doğru pişirme tekniği kullanılmazsa, istediğimiz o pamuk gibi sonuçtan uzaklaşabiliriz. Bu yazıda, açmanın neden fansız pişirilmesi gerektiğini ve ideal fırın ayarlarını anlatıyoruz.

açma

Fansız pişirmek tercih edilir

Açma gibi yumuşak, kabarık hamur işlerinde fan kullanmak genellikle önerilmez, çünkü fan kurutabilir.

Fansız ayar daha nemli tutar

Fansız pişirme (alt-üst ayar) sayesinde açmanın içi yumuşak, dışı hafif kızarmış olur.

açma

Fanlı pişirme çabuk kurutur

Fanlı pişirirsen açmaların dışı erken kızarır, içi tam pişmeden kuruyabilir.

Düşük ısı + fansız ideal

Genellikle 170-180°C fansız ayarda, daha dengeli kabarıp güzel pişer.

açma

Fan sadece son aşamada kullanılabilir

Eğer üstü geç kızarıyorsa, son birkaç dakika fan açılarak hafif renk verilebilir.

Şunlara da göz atın:

  1. Poğaça Piştikten Sonra Fırından Hemen Çıkarılmalı Mı?
  2. Yumuşak Poğaçanın Sırrı Nedir?
  3. 5 Adımda Puf Puf Kabaran Poğaçaların Sırrı
  4. Poğaça Buzdolabında ve Buzlukta Nasıl Saklanır?
  5. Poğaçaların Yumuşak Kalması İçin 10 Pratik Püf Noktası
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo