Fava

Fava
11 Aralık 2023

Fava, Ege ve Yunan mutfağıyla özdeşleşen ve kuru bakla ile hazırlanan bir mezedir. Protein bakımından zengin olan favanın adı, Yunanca'dan gelir. Sindirim sistemini ve böbrekleri rahatlattığı için, genellikle et ürünleriyle birlikte servis edilir. Ara sıcak olarak sunulan bu besin, düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde yer verilebilir. Zaman içinde yaygınlaşarak Avrupa ve Asya ülkelerinde de tüketilmeye başlamıştır. Genellikle balık yemeklerinin yanında servis edilir.Malzemeleriniz hazırsa, ana yemeklerin yanında sunulan meyhane usulü fava (bakla ezmesi) nasıl yapılır sorusunun cevabını görebiliriz.

1 Porsiyon Fava Kaç Kaloridir?

  • Bakla ile hazırlanan favanın bir porsiyonu, yaklaşık 115 kaloridir. Servis esnasında ilave yağ kullanmak kalori değerini yükseltir. Bu yüzden diyet listelerine eklemek isteyenler yağ miktarını dikkatli bir şekilde ayarlamalıdır. 

Siz de sofralarınızı zenginleştirmek istiyorsanız, meze tariflerine göz atabilir ve Hatay usulü babagannuş tarifini deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 12 Kişi Kaydetti
Fava için

Malzemeler

  • 500 gr kuru bakla
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 1.5 demet dereotu
  • 1 limonun suyu
  • 5~6 dal maydanoz
  • Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz
Fava

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak kuru baklayı bol suyla ıslatın ve tencerede bekletin. Ertesi gün bol suda yıkayıp süzün.
  2. Kullanacağınız soğanı temizleyin ve ince ince kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın.
  3. Soğanı tavaya ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine baklaları ilave edin. 3-4 su bardağı su ekleyip baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  4. Dereotunu temizleyip kıydıktan sonra, tencereye ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Robotla püre haline getirin.
  5. Limon suyunu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Favayı kıyılmış maydanoz ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Sofraların vazgeçilmezi haline gelen fava mezesini, balık köftesinin yanında servis edebilirsiniz.
  • Meze sofralarınıza da çok yakışacaktır.
Püf Noktası
  • Favayı yaparken dikkat edilecek en önemli nokta sudur. İlk olarak az miktarda su ile pişirin. Su çekilmiş yine de baklalar yumuşamamışsa, yavaş yavaş su ekleyebilirsiniz.
  • Baklalar yumuşadığında tencere içinde bir miktar su bırakmaya dikkat edin. Bu sayede püre haline getirmeniz kolaylaşacaktır.
  • Favayı soğutmadan servis etmeniz gerekir. Baklalar soğudukça sertleşmeye ve koyulaşmaya başlayacaktır.
  • Favayı robottan geçirirken büyük parçalar kalmamasına özen gösterin. Böylece pürenin tadı daha lezzetli olacaktır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo