Baca Keki
14 Kasım 2024

Belgrad’ın meşhur "baca keki" veya diğer adıyla kürtőskalács, Macar mutfağından çıkıp popülerleşmiş ve özellikle Orta Avrupa’da sokak lezzeti olarak yaygınlaşmıştır. Hamurun silindirik bir şekle getirilip kömür ateşinde pişirilmesiyle yapılan bu lezzet, üzerinin şekerle kaplanması sayesinde karamelize bir tat kazanır. İşte evde deneyebileceğiniz baca keki tarifi:

Valassky tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon baca keki kaç kaloridir?

Bir porsiyon baca keki 300 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat 15 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Baca Keki için

Malzemeler

  • 500 gram un
  • 1 paket instant maya
  • 100 gram toz şeker
  • 250 ml ılık süt
  • 2 yumurta sarısı
  • 75 gram eritilmiş tereyağı 
  • 1 tutam tuz

Kaplama için:

  • 100 gram toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın 
Baca Keki

Nasıl Yapılır

  1. Unu geniş bir kaba alın. Üzerine instant mayayı, toz şekeri ve tuzu ekleyip karıştırın. Ilık sütü, yumurta sarılarını ve eritilmiş tereyağını ekleyerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  2. Hamuru bir kaba alıp üzerini örtün. Sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
  3. Mayalanan hamuru unlanmış bir zeminde açın ve yaklaşık 2 cm genişliğinde uzun şeritler kesin. Hazır olan şeritleri yağlanmış bir çubuk veya konserve kutusuna spiral şeklinde sarın, uçlarını iyice bastırın.
  4. Bir tabağa toz şekeri ve tarçını koyun. Hazırlanan hamuru bu karışıma bulayın.
  5. Eğer fırında yapıyorsanız, 200 derece'de önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika, üzeri altın rengini alana kadar pişirin. Eğer mangalda pişiriyorsanız, ateşin üzerinde sürekli çevirerek pişirin.
  6. Baca kekini sıcak veya ılık olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • İçine isteğe bağlı olarak sürülebilir çikolata, dondurma ya da meyve ekleyebilirsiniz.
  • Geleneksel olarak tarçın ve toz şeker kaplamasıyla servis edilir; ancak dilerseniz kakao tozu, Hindistan cevizi tozu veya ince çekilmiş fındık gibi alternatifler kullanabilirsiniz.
  • anına taze meyveler (çilek, muz dilimleri, yaban mersini gibi) veya orman meyveleri koyarak servis yapabilirsiniz. 
  • Çikolata sosu, karamelli sos veya bal gibi tatlandırıcılarla yanında sunum yapabilirsiniz. Kekin üzerine hafifçe sos gezdirerek de lezzetini artırabilirsiniz.
  • Baca kekini küçük boyutlarda yaparak, atıştırmalık bir ikram haline getirebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Hamuru iyice yoğurmak, mayalanmasını hızlandırır ve kekin daha yumuşak olmasını sağlar. Hamur kıvamına göre biraz daha un ekleyebilirsiniz ancak hamurun yumuşak kalmasına dikkat edin.
  • Hamur şeritlerini eşit kalınlıkta kesmek, pişme süresini dengeleyerek daha güzel bir görüntü elde etmenizi sağlar.
  • Fırında pişiriyorsanız, yüksek sıcaklıkta pişirin ancak yakmamaya dikkat edin. Fırında fazla kalırsa, dışı fazla sertleşebilir. Mangalda pişirme şansınız varsa, sürekli çevirerek eşit pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Hamuru şekere buladıktan sonra, pişirme sırasında şekerin karamelize olup hafifçe çıtır bir doku kazanmasını sağlamak için sıcaklığa dikkat edin. Karamelize olmadan pişirirseniz, kek yeterince tatlı ve gevrek olmaz.
  • Baca keki taze yapıldığında en lezzetli halindedir. Eğer önceden hazırlamak isterseniz, servis etmeden önce fırında hafifçe ısıtarak tazeliğini geri kazandırabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo