Krem Karamel
15 Nisan 2021

Okuyup araştırarak, deneyip yanılarak, düşüp yeniden kalkarak herkes bir gün çok lezzetli yemekler pişirebilir. Hatta zamanla neler yapabildiğinize kendiniz bile inanamıyorsunuz. Krem karamel mesela. Restoran menülerinde arz-ı endam ederek ağız sulandıran bu tatlıyı, evde yapmak çok Kolay. Aslında çok kolay değil, birkaç aşamalı hazırlandığı için azıcık uğraştırıyor ama daha ilk cümleden hevesleri kırmak istemedim. Ayrıca bu tatlının bolca beyaz şeker içerdiğini belirtmeliyim. Şeker alternatifleri ile denemedim zira tatlıya kıvamı veren içeriklerden biri de şeker. Fransız menşeli sanılsa da İspanyol ya da İtalyan kökenli olduğunu savunanlar da var. Hatta kökeninin Roma dönemlerine dek uzadığı söyleniyor. Ana malzemeleri şeker, yumurta ve süt olunca muadili tatlılara göre masum bile sayılabilir. Yine de kilo ya da sağlık problemi olanların dikkatle tüketmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Aşağıdaki ölçülere göre hazırlanmış bir porsiyon, 9 gr protein içerse de aşağı yukarı 250 kaloriye sahiptir.

Fransız usulü krem karamel tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Krem Karamel için

Malzemeler

  • 1 Lt Süt
  • 6 Yumurta (yumurta küçükse 7 adet kullanılabilir)
  • 1 Su Bardağı +8-10 yemek kaşığı daha toz şeker
  • Kabuk tarçın, vanilya, limon ya da portakal kabuğu rendesi, lavanta ya da ıhlamur benzeri aroma vericilerinden biri
Krem Karamel

Nasıl Yapılır

  1. 8-10 kaşık kadar toz şekeri, yanmaz bir tavaya alıp hafif ateşte, tahta kaşık yardımıyla karıştırarak erimesini sağlıyoruz.
  2. Tahta kaşık kullanmak esas. Şeker eriyip esmerleşecek. Tavaya yapışmamasına, çok fazla katılaşmamasına dikkat ederek ocaktan alıyoruz.
  3. Krem Karamel kaplarının içine birer kaşık ekliyoruz. Bu işlemi, karamel henüz sıcakken yani ateşten alır almaz yapmalı.
  4. Aksi halde katılaşacak ve akide şekerine dönüşecektir.
  5. Sütü tencereye alıp içine istediğiniz aroma vericilerden ekleyin. Kabuk tarçın ya da vanilya çubuğu, limon ya da portakal kabuğu rendesi, kurutulmuş lavanta, ıhlamur  ya da gül yaprakları.... Artık bu kısım sizin yaratıcılığınıza kalmış. Günlük süt kullanmak tadı zenginleştiriyor. Ek bilgi olarak paylaşmak istedim.
  6. 6 yumurtayı (yumurtalar küçükse 7 de olur) bir bardak toz şekerle çırpıyoruz. Varsa mikser ile yoksa çatalla, iyice, malzemeler özdeşleşene dek.
  7. Yumurtalı süt karışımını, içine karamel eklediğimiz fırına dayanıklı kaplara paylaştırıyoruz.
  8. Pişirme aşamasında pek fazla kabarma, taşma olmuyor ama siz yine de kapları ağzına kadar doldurmayın.
  9. Kapları bir fırın tepsisine alıyor, tepsinin içine de sıcak su dolduruyoruz. Yani kaplar, yaklaşık iki parmak suyun içinde kalacak.
  10. 170 derecede  önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişiyoruz. Pişme süresi yaklaşık 1 saat. Ama fırına göre daha az da olabileceği için 50. dakikadan itibaren kontrol etmekte fayda var.
  11. Bu tatlı öyle fırından çıkar çıkmaz yenmiyor. Hatta ılıdıktan sonra da yenmiyor. En az bir gece buzdolabında bekletmek gerekiyor.
  12. Buzdolabında bekletmeden yerseniz, karamelin fincan tabanına yapıştığını ve o istediğimiz akışkan yapının olmadığını göreceksiniz. En iyisi riske atmayın. Kaseler oda ısısına gelince buzdolabına kaldırıp ertesi günü bekleyin.
  13. Servisten önce, kabın kenarını bir bıçak yardımı ile hafifçe esnetin. Kabı tabağın üzerine ters çevirip altına hafifçe vurun. 
  14. Üstünden enfes karamel akan, mis kokulu, pastane vitrinlerinden çıkmış gibi duran tatlınız hazır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo