Zeytinyağlı Biber Dolması
12 Eylül 2023

Patlıcangiller familyasından gelen biber dolması, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Kökleri Osmanlı'ya kadar dayanan dolma; etli ve zeytinyağlı olarak hazırlanır. C vitamini bakımından zengin olan bu yemek, antioksidan görevi görerek sindirim sistemini düzenler. Düşük kalorili olduğu için, diyet listelerinde de üst sıralarda yer verilir. Malzemeler hazırsa, kolay yapımı ve püf noktalarıyla zeytinyağlı biber dolması tarifine başlayabiliriz.

1 Porsiyon Zeytinyağlı Biber Dolması Kaç Kaloridir?

  • Zeytinyağlı yemeklerin genelinde olduğu gibi, biber dolması da oldukça düşük bir kalori değerine sahiptir. 100 gramlık bir porsiyon, ortalama 170 kaloridir.

Kolayca hazırlayabileceğiniz zeytinyağlı yemek tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, mineral deposu olarak bilinen zeytinyağlı bamya tarifine göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 9 Kişi Kaydetti
Zeytinyağlı Biber Dolması için

Malzemeler

  • 10 dolmalık biber 
  • 3 orta boy kuru soğan 
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1.5 su bardağı pirinç 
  • 3/4 su bardağı sıcak su 
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı nane 
  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1/2 çay kaşığı karabiber 
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
Zeytinyağlı Biber Dolması

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

Ana yemek olarak sunulan zeytinyağlı biber dolmasını, ezme salata ve cacık ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • İç harcında kullanacağınız pirincin iyi bir şekilde pişmesi gerekir. Tarife geçmeden önce bir süre pirinci ılık suda bekletin ve sonrasında nişastasını atması için sudan geçirin.
  • Karabiber, tuz ve az miktarda suyu marine edin. Bu karışımı biberleri doldurmadan önce iç kısımlarına sürerek lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Pişirdikten sonra biberlerin kurumasını önlemek için, tencerenin kapağını hafif aralık bırakın.
  • Biber dolmasının harcını doldururken bir miktar boşluk bırakmaya özen gösterin. Pirinçler pişerken şiştiği için, buna uygun bir şekilde doldurmanız gerekir.
  • Dolmaların eşit miktarda ve eşit zamanda pişmesini sağlamak için, tencerenin içine dikey olacak şekilde yerleştirin.
  • Pişme işleminden sonra, dolmaların üzerinde sızma zeytinyağı gezdirin. Böylece daha iştah açıcı gözükecektir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo