Zeytinyağlı Bezelye

Zeytinyağlı Bezelye
01 Ağustos 2022

Baklagiller ailesinden olan bezelyenin ana vatanı, Batı Asya ve Avrupa'dır. Türkiye'de ise en çok Afyon'da yetiştirilir. Vitamin bakımından zengin olan bu besin, nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde de yer verilir. Genellikle garnitür olarak yemek ve salataların içinde tercih edilir. Özellikle tazeyken alınıp buzlukta 12 ay boyunca saklanabilir. Zeytinyağlı bezelye nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, zeytinyağlı bezelye tarifine geçebiliriz.

Mutfakların vazgeçilmezi haline gelen zeytinyağlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, en sevilen yemeklerden biri olan zeytinyağlı biber dolması tarifine göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Zeytinyağlı Bezelye için

Malzemeler

  • 2 soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 havuç
  • 1 kg bezelye
  • 2 patates
  • 1 dolmalık kırmızı biber
  • 1 dolmalık sarı biber
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 kesme şeker
  • Yarım limonun suyu
  • Tuz
Zeytinyağlı Bezelye

Nasıl Yapılır

  1. Yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağının içinde pembeleşinceye kadar soteleyin.
  2. Küp şeklinde doğradığınız havuç ve bezelyeleri ilave edip 3-4 dakika daha soteleyin.
  3. Havuçlar hafif yumuşamaya başladığında sırasıyla küp küp doğradığınız patates, biber, sıcak su, şeker, limon suyu ve tuzu ilave edin.
  4. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp kapağı kapalı olarak 10 dakika dinlendirin.
  5. Zeytinyağlı bezelyeyi, meze olarak sunulan acılı ezme ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Zeytinyağlı Bezelyenin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Bezelyeleri ayıkladıktan sonra hemen pişirin. Beklettikçe tadında değişmeler olacaktır.
  2. Ayıkladığınız bezelyeleri hemen pişirmeyecekseniz, bir gece önceden soğuk suda bekleterek canlanmalarını sağlayabilirsiniz.
  3. Pişirme esnasında kullandığınız sebzelerin aynı renkte kalmasını istiyorsanız, yemeğinize birkaç damla sirke ve bir tutam karbonat ilave edin.
  4. Pişirme suyu bittiği halde bezelye ve sebzeler çiğ kaldıysa, ocağın altını kısarak su takviyesi yapabilirsiniz.
  5. Tencerenin kapağını hafif aralık bir şekilde bırakırsanız, yemeğiniz daha hızlı pişecektir.

1 Porsiyon Zeytinyağlı Bezelye Kaç Kaloridir?

Besin değerleri bakımından zengin olan zeytinyağlı bezelyenin bir porsiyonu, yaklaşık 55 kaloridir. Besin değerleri yüksek olan bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz. Dilerseniz, bol miktarda protein içeren etli bezelye yemeğini de deneyebilirsiniz.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo