Mutfakta yemek hazırlarken elinize aldığınız sarımsağın uç kısmından yeşil bir filiz çıktığını fark ettiniz. “Çimlenmiş sarımsak yenir mi?” Kimisi hemen çöpe atarken, kimisi "bir şey olmaz" deyip yemeğe katar. Peki; işin aslı nedir? Çimlenme ne anlama gelir, sağlık açısından bir risk taşır mı? Tadı nasıl etkilenir? İşte yanıtı!

Yenilebilir mi?
- Evet, çimlenmiş sarımsak genellikle yenebilir ve zehirli değildir.
- Çimlenme, sarımsağın filiz vermeye başladığı anlamına gelir. Bu doğal bir süreçtir.
Tadında fark olur mu?
- Evet, çimlenmiş sarımsağın tadı biraz daha acı ve keskin olabilir.
- Özellikle yeşil filiz kısmı bu acılığı artırabilir. Dilersen o kısmı ayırıp kullanabilirsin.

Ne zaman dikkatli olunmalı?
- Sarımsağın kendisi yumuşamış, küflenmiş ya da kötü kokuyorsa tüketilmemeli.
- Filiz çok uzamışsa veya sarımsağın rengi değişmişse, o zaman tazeliğini kaybetmiş olabilir.

Püf noktası:
- Eğer sadece hafif filizlenmişse, sarımsağın geri kalanı hâlâ gayet iyi bir şekilde yemeklerde kullanılabilir.
- Filizini ayıklayıp sadece dişi kullanmak da bir seçenek.
Şunlara da göz atın:
- Yemeğinizin Tadını Sarımsak ve Soğan Doğrama Şekliniz Belirliyor Olabilir
- Evde Kolayca Sarımsak Nasıl Yetiştirilir?
- Sarımsak Nasıl Kurutulur?
- Bazı Sarımsak Dişleri Neden Küçük?
- Sarımsak Nasıl Dondurulur?