Lahanalı İncik Oturtma

Lahanalı İncik Oturtma
10 Eylül 2021

Lahanacılar bir cirit takımının ismi ve kökü Fatih Sultan Mehmet’in dedesi Çelebi Mehmet’e dek uzanıyor. Kaynaklara göre Çelebi Mehmet, düşman atlılarının gücünü hissedip kendi ordusundaki atlı hakimiyetini artırmak için takım kurarak, olayı eğlenceli bir rekabete döküyor. Kendisi Merzifon’da bulunuyor ve yörenin de lahanası ünlü. Bu nedenle de kurduğu cirit takımının adını “Lahanacılar” olarak belirliyor. Oğlu 2. Murad’ın takımı ise Amasyalılardan kurulu ve Amasya’nın da bamyası ünlü olduğu için o takımın adına da “Bamyacılar” deniyor. İki takımın rekabeti, Yeniçeri Ocağı lağvedilene kadar sürüyor. Destekçiliği fanatikliğe varan bir rekabet olmuş iki takım arasında. Birçok yeniçerinin yanı sıra, bazı Osmanlı ileri gelenlerinin mezar taslarında bile lahana ve bamya figürleri kullanılmış. 1850’lerde, lahana takımını tutan Kavas Ağası Ahmet Bey, bugün Çengelköy Polis Karakolu önünde, kurnası kaldırımın altında kalmış ve üzeri yeşille boyanıp, yazıları silinmiş bir çeşme hayratı yaptırıyor. Üzerinde ise koskoca bir lahana figürü bulunuyor. Bir başka hikaye de ünlü gezgin Evliya Çelebi’ye ait. Kendisi bu takımlardan birinde iken, sertleşen mücadele sonucu 4 dişini kaybediyor ve diyor ki; “Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet”. Tarihe mutfaktan baktığınızda gıdanın sosyokültürel etkisini görebilirsiniz.

Fırında kuzu incik tarifine de göz atmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Lahanalı İncik Oturtma için

Malzemeler

  • 3 adet kuzu incik
  • 4-5 dal taze kekik (İnce kıyılmış)
  • 1 adet soğan (Yemeklik doğranmış)
  • 5-6 diş sarımsak (İnce kıyılmış)
  • 1 adet defne yaprağı
  • 4 su bardağı et suyu
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 12 yaprak lahana (İnce kıyılmış)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Tane karabiber
Lahanalı İncik Oturtma

Nasıl Yapılır

  1. İncikleri paslanmaz çelik bir tencereye alın ve dağlayın. Et çelik tencereye yapışacaktır, sakın ayırmaya çalışmayın.
  2. Biraz piştikten sonra, tencereye değen yüzeyi sertleşince, et kendiliğinden tencere tabanını bırakacaktır. Et, tencere tabanını bırakınca bir tabağa alın.
  3. Tencereye az su ile birlikte soğan ve sarımsağı ekleyin, şeffaflaşana kadar pişirdikten sonra kuru üzümü ilave edin.
  4. Lahana ve tereyağını ekleyerek kavurun. Dolmalık fıstığı ilave ettikten sonra hafif renk alana kadar kavurun.
  5. Son olarak, baharatları, et suyunu, defne yaprağını ve eti tencereye alın ve bir tasım kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
  6. Defne yaprağını tencereden çıkarın ve sıcak servis edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo