Kaburgalı Ve Sumaklı Karalahana Sarması

Kaburgalı Ve Sumaklı Karalahana Sarması
18 Eylül 2020

Ana vatanı Akdeniz kıyıları olarak bilinen karalahana, ülkemizde sık sık tüketilir. Özellikle çorba ve sarma yapımında kullanılan bu besin; içeriğinde demir, magnezyum, kükürt, kalsiyum gibi mineraller barındırır. Kükürt içeriği sayesinde egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında iyileşme sürecine fayda sağlayan karaahana, akne tedavisine destek oluyor, akne oluşumunu engelliyor. Malzemeleriniz hazırsa, lezzeti ile her zevke hitap eden kaburgalı ve sumaklı karalahana sarması tarifine başlayabiliriz.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Kaburgalı Ve Sumaklı Karalahana Sarması için

Malzemeler

  • 2 demet karalahana
  • 400 g orta yağlı kıyma 
  • 1.5 çay bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy soğan (Rendelenmiş)  
  • Tuz
  • 1’er çay kaşığı karabiber, kimyon, kuru nane, kuru reyhan 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 500 g kuzu kaburga 

Sosu için

  • Sıcak su (Tencerenin boyutuna göre değişebilir) 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı sumak (1 çay bardağı sıcak suda bekletin)
Kaburgalı Ve Sumaklı Karalahana Sarması

Nasıl Yapılır

  1. Lahana yapraklarını yıkayın ve kaynar suyun içine daldırıp 3-4 dakika haşladıktan sonra suyunu süzün. 
  2. İç malzemesi için kıymayı derin bir kaba alın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci, rendelenmiş soğanı, tuzu, salçaları ve baharatı ekleyip iyice yoğurun. 
  3. Lahana yapraklarını tezgahın üzerine alın, damarlı kısımları keserek avuç içi büyüklüğü kadar parçalar elde edin.
  4. Her parçanın kenarına elinizle bir parmak uzunluğunda sıktığınız harçtan yerleştirip sarın. 
  5. Bu arada kaburgalar için sarmayı yapacağınız tencereyi iyice ısıtın. Kaburgaları üçer dakika kadar her iki tarafını kızartıp ocaktan alın. Sarmaları kaburgaların üzerine bitişik bir şekilde dizin. 
  6. Sosu için biber salçasını, sıcak suda beklettiğiniz sumağı, sarmaların üzerini örtecek şekilde sıcak suyu ve sıvı yağı karıştırın.
  7. Hazırladığınız sosu sarmaların üzerine dökün ve düz bir tabakla kapatıp orta ateşte 5 dakika pişirin. Daha sonra ateşi iyice kısarak 30 dakika daha pişirin.
  8. Kaburgalı ve sumaklı karalahana sarmasını, börülce salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kaburgalı ve Sumaklı Karalahana Sarmasının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Tarife başlarken karalahanaları kaya tuzu ile ovalayın ve sudan geçirin.
  2. Kuzu etini sos ile marine edin ve dinlenmeye bırakın. Oda sıcaklığında bekledikçe etin lezzeti artacaktır.
  3. Lahanaların damarlı kısımlarını kesmek yerine, bıçağın tersi ile ezerek düz bir hale getirebilirsiniz.
  4. Lahanaları haşlarken suyun içerisine tuz ve limon suyu dökün. Böylece daha çabuk yumuşayacaktır.
  5. Sosu hazırlarken biber salçasına, rendelenmiş domates suyu da ekleyebilirsiniz.

    1 Porsiyon Kaburgalı ve Sumaklı Karalahana Sarması Kaç Kaloridir?

Kuzu etiyle hazırlanan kaburgalı ve sumaklı karalahana sarmasının bir porsiyonu, yaklaşık 230 kaloridir. Kas gelişimi destekleyen ve kemik hastalıklarına iyi gelen bu tarife, diyet listelerinde yer verebilirsiniz. Alternatif versiyonu olan pirzolalı karalahana sarmasını da notlarınız arasına ekleyin.

Özel günlerde veya kalabalık sofralarda sunabileceğiniz hafif et yemekleri mi arıyorsunuz? Mis gibi kokusuyla herkesi kendine hayran bırakacak nefis kuzu incik tarifine göz atabilirsiniz.

Tarif Kategorileri
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo