Sembusek

Sembusek
23 Mart 2023

Mardin mutfağıyla özdeşleşen sembusek, 'kapalı lahmacun' ismiyle de bilinir. İncecik açılan hamur, kıyma, patates ve havuçlu harç ile doldurulur. Yarım ay şeklinde kapatılan sembusek, kızgın yağda kızartıldıktan sonra servis edilir. Malzemeler hazırsa, Mardin usulü sembusek tarifine geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Sembusek için

Malzemeler

  • 500 gr orta yağlı kuzu kıyma
  • 250 gr kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 10 gr domates salçası
  • 5 gr pul biber
  • 5 gr karabiber
  • 1 kg buğday unu
  • 1/2 lt su
  • 3 adet yumurta
Sembusek

Nasıl Yapılır

  1. Hamur için; Buğday ununa yeteri kadar su ve tuz ilave edilerek karıştırılır, hamur kulak memsi sertliğine gelinceye kadar yoğurulur. Ardından 15 dakika dinlendirilir.
  2. İç malzemesi için; kuru soğan ve maydanoz ufak ufak doğranır. Geniş bir kapta kıymanın üzerine doğranmış soğan, maydanoz, karabiber, pul biber, tuz ve domates salçası ilave edilerek karıştırılır.
  3. Hazırlanan hamur 50 gr'lık parçalara ayrılır. Yufka yuvarlak ve 15-18 cm çapında açılır, bu yufkanın yarısını kaplayacak şekilde bir tahta çorba kaşığı, hazırladığımız iç malzemeden konularak döşenir.
  4. Yufkanın boş kalan kısmıyla konulan malzemenin tümü kapatacak şekilde katlanır, açık kalan taraf baş ve işaret parmağın yardımıyla çimdiklenerek kapatılır.
  5. Hamur ve iç malzeme bitene kadar işlem tekrarlanır.
  6. Çiğ halde bulunan sembusekler bir tepsiye alınarak üzerlerine fırça ile çırpılmış yumurta sürülür.
  7. 200 derece sıcaklıktaki fırında aşebli ateşe gelmeyecek şekilde dış yüzeyi sararıncaya kadar pişirilir.
  8. Sıcak olarak çıkarılan sembusekler mevsimin sebzesiyle süslenerek tabaklara konulup servis yapılır
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo