Göz kamaştırıcı, büyüleyici ve tabii ki çok lezzetli bir yılbaşı sofrasına konuk olmak ister misiniz? Ressam Eliff Karadayı sizlere özel hem göze hem de damağa hitap eden unutulmaz bir yeni yıl sofrası hazırladı ve çok özel tariflerini paylaştı.
Fotoğraflar: Özgür Bakır
Malzemeler;
Yapılışı: Soğanı ince ince kıyın. Sıvı yağda pembeleşinceye kadar çevirin. Dolmalık fıstıkları ilave edin ve 2-3 dakika pembeleştirin. Pudra şekeri ve tuzu bu aşamada ilave edebilirsiniz. Daha sonra ciğerleri ekleyin. Ciğer kabuk bağladıktan sonra pirinci ekleyin. 5 dakika kavurun ve suyunu ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra en düşük ayara getirip tencerenin ağzını kapatın.
Pilav piştikten sonra ve sıcakken, daha demlenmeden kuş üzümünü, 1 çay kaşığı tarçını, 1 çay kaşığı karabiberi, 1 yemek kaşığı yenibaharı, kestaneleri, soyulmuş antepfıstıklarını ve soyulmuş bademleri de ekleyip harmanlayın. Son aşamada zevkinize göre ince kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.
Not: Ben hindiyi, The İstanbul Butcher’dan almayı tercih ettim. Akan Kasap ya da Develi Nişantaşı’nı da tercih edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Fransız fasulyeleri ayıklayın. Sıcak suda 2 dakika kaynatın ve buzlu suda şoklayın. Maydanoz pesto için 1 avuç maydanozu (sapı ile) 1 avuç antepfıstığını (soyulmuş), tuzu, karabiberi, 1 minik diş sarımsağı ve bol zeytinyağını blender’da pürüzsüz olana kadar ezin. Sosu hazırlamak için arpacık soğanları sıçan dişi yöntemiyle doğrayın ve zeytinyağında çevirin. 1 tatlı kaşığı dijon hardalı ezin. Üzerine 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi ekleyin. Tuz, karabiber ve biraz su ilave edin. Bu sosu tabağın altına dökün. Üzerine fasulyeleri koyun. Bol kırık ceviz ekledikten sonra maydanoz pesto sosunu gezdirin. İyice karıştırıp servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: 1 kg temizlenmiş balkabağını yağlayıp fırına verin. Yumuşayıncaya ve pürüzsüz kıvam alana kadar blender’da çekin. Daha sonra soğumaya bırakın. Tüm malzemeleri yoğurma kabına alın. Parlak bir hamur olana kadar yoğurun. Üzerini örterek 20 dakika dinlendirin. 20 eşit parçaya bölerek yuvarlayın. 4 adet ipi çapraz biçimde koyarak hamuru 8 eşit parça olacak şekilde üstten bağlayın. 2 saat dinlendirdikten sonra hamurunuzu 200 derece fırında 15 dakika pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Tereyağını kısık ateşte eritin. Soğanları ekleyip bir miktar tuz ile terletin. Daha sonra zencefil ekleyin. Bal kabağını ekleyin ve tencerede çevirin. Maple şurubu ilave edin. Tavuk suyunu üstüne koyun. Sarı kapya biberleri ayıklayıp iri parçalara bölerek içine atın. 1 lemongrass’ın ucunu ezin ve çorbaya atın. Kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Blender’dan geçirdikten sonra bir tülbent ile süzün. Son olarak tuzunu kontrol edip sıcak servis edin.
Kruton için: Tost ekmeğinden muntazam küpler yapın. Daha sonra bol tereyağında çevirin. Ekmek yağını emer ve tava kurursa biraz daha yağ ekleyebilirsiniz. Daha sonra ekmekleri tuzlayın. Kağıt havlunun üstüne ekmekleri boşaltın. Sıcakken tarçınla kıtır ekmekleri kaplayın.
Üzeri için:
Çorbayı bir kaseye aldıktan sonra hazırladığınız krutonları, bal kabağı çekirdeklerini ve yağları ekleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;