Vitaminler, vücutta farklı işlevlere yarar. Bazı vitaminlerin eksiklikleri tırnak kırılması, saç dökülmesi, ciltte pullu görünüm, ağız yaraları gibi belirtilerle gösterir. Bu işaretleri tanımak, beslenme düzeninizi daha iyi ayarlamanızı sağlayabilir. Dengeli ve besleyici bir beslenmenin birçok faydası vardır. Öte yandan besin öğelerinden yoksun bir diyet, çeşitli rahatsız edici semptomlara ve hatta ciddi olumsuz etkilere neden olabilir. Vitamin eksikliğiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir.
Çeşitli faktörler kırılgan saç ve tırnaklara neden olabilir. Bunlardan biri biyotin eksikliğidir. B7 vitamini olarak da bilinen Biotin, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Biyotin eksikliği oldukça nadirdir, ancak meydana geldiğinde saç ve tırnakların kırılması, incelmesi veya kırılması en belirgin semptomlardan bazılarıdır. Çiğ yumurta akı yemek de biyotin eksikliğine neden olabilir. Bunun nedeni, çiğ yumurta beyazının, biyotine bağlanan ve emilimini azaltabilen bir protein olan avidin içermesidir. Kırılgan saçları veya tırnakları olan yetişkinler, günde yaklaşık 30 mikrogram biyotin sağlayan bir takviyeyi denemeyi düşünebilir. Ancak herhangi bir yeni takviyeye başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmanız önemlidir.
Ağız içi ve çevresindeki lezyonlar, kısmen bazı vitamin veya minerallerin yetersiz alımına bağlı olabilir. Örneğin, bir tür ağız ülseri olan aftlar genellikle demir veya B vitamini eksikliklerinin bir sonucudur. Küçük bir çalışmada, ağız ülseri olan hastaların %28'inde B1 vitamini, B2 vitamini ve B6 vitamini eksikliği olduğu gözlemlenmiştir. B vitamini ve demir alımını artırmak için, diyetinize balık, kümes hayvanları, kuruyemişler, tam tahıllar, süt ürünleri, koyu yapraklı sebzeler ve tohumlar eklemeyi düşünebilirsiniz.
Bazen diş eti kanamasının temelinde kaba diş fırçalama tekniği yatmaktadır, ancak C vitamininden yoksun bir beslenme de diş eti kanamalarına katkıda bulunabilir. C vitamini yara iyileşmesinde ve bağışıklıkta önemli bir rol oynar ve hatta bir antioksidan görevi görerek hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Vücudunuz C vitaminini kendi başına üretmez, bu nedenle yeterli düzeyde tutmanın tek yolu beslenmedir. Diyet seçimlerinizle uzun süre çok az C vitamini tüketmek, diş eti kanaması ve diş kaybı gibi eksiklik belirtilerine yol açabilir. C vitamini eksikliğinin diğer yaygın belirtileri arasında kolay morarma, yaraların yavaş iyileşmesi, pullu hale gelebilen kuru cilt ve sık burun kanaması yer alır.
Besin değeri düşük bir beslenme planı bazen görme sorunlarına neden olabilir. Örneğin, düşük A vitamini alımı genellikle gece körlüğü olarak bilinen ve düşük ışıkta veya karanlıkta görme yeteneğinizi azaltan bir durumla bağlantılıdır. Bunun nedeni, her gözün retinasında bulunan ve geceleri görmenize yardımcı olan bir pigment olan rodopsinin üretilmesi için A vitamininin gerekli olmasıdır. Tedavi edilmediğinde gece körlüğü, korneanıza zarar verebilecek ve sonuçta körlüğe yol açabilecek bir durum olan kseroftalmiye ilerleyebilir. Size bir eksiklik teşhisi konmadığı sürece, genellikle A vitamini takviyesi almaktan kaçınmanız önerilir. Bunun nedeni, A vitamininin yağda çözünen bir vitamin olması ve aşırı tüketildiğinde vücudun yağ depolarında birikerek toksisiteye yol açabilmesidir. Takviye kullanmak yerine, A vitamini içeren besinleri diyetinize dahil edebilirsiniz.
Seboreik dermatit ve kepek, vücudunuzun yağ üreten bölgelerini etkileyen aynı grup cilt bozukluklarının bir parçasıdır. Her ikisi de kaşıntılı, pullanan cildi içerir. Kepek çoğunlukla kafa derisi ile sınırlıdır, oysa seboreik dermatit ayrıca yüzde, göğsün üst kısmında, koltuk altlarında ve kasıklarda da görülebilir. B2 ve B6 vitamini eksiklikleri, bu duruma yol açabilir. Bu yüzden diyetinize kümes hayvanları, balık, et, yumurta, yulaf, fındık ve bazı sebzeler eklemeniz gerekir.
Saç dökülmesi çok yaygın bir semptomdur. Aslında, erkek yetişkinlerin %50'ye yakını 50 yaşına geldiklerinde saçlarının döküldüğünü bildirmektedir. Demir eksikliği, B3 vitamini ve biyotin (B7 vitamini) eksikliği saç dökülmesine yol açabilir. Saç dökülmesi problemi yaşadığınızda diyetinize daha fazla demir ve biyotin içeren besinler eklemeniz gerekir.
Bu durum kollarda, kalçada veya uyluklarda görülebilir. Ciltte oluşan kırmızı ve beyaz lekelere, küçük şişlikler de eşlik edebilir. Bu küçük şişliklerin nedeni hala tam olarak anlaşılamamıştır ancak saç köklerinde çok fazla keratin üretildiğinde ortaya çıkabilirler. Bununla birlikte A ve C vitamini eksikliği de cilt lekelerine yol açabilir.
Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda hoş olmayan veya rahatsız edici hislerin yanı sıra onları hareket ettirmeye yönelik karşı konulmaz bir dürtüye neden olan bir sinir rahatsızlığıdır. Yapılan çalışmalarda, huzursuz bacak sendromu özellikle demir seviyelerinin düşme eğilimi olduğu kişilerde daha fazla yaşandığı görülmüştür. Daha yüksek demir alımı semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğinden, et, kümes hayvanları, balık, baklagiller, koyu yapraklı yeşillikler, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllar gibi demir açısından zengin gıdaların alımını artırmak konusunda bir sağlık uzmanıyla konuşmayı düşünün.
Şunlara da göz atın;