Taze turplar salatalara, sandviçlere ve daha fazlasına parlak, biberli bir tat ve gevrek bir doku sunar. Ancak doğru şekilde saklanmazlarsa hızla yumuşayabilirler. Turplarınızı oda sıcaklığında, buzdolabında veya derin dondurucuda nasıl doğru şekilde saklayacağınızı öğrenerek onlardan en iyi şekilde yararlanın.
Turp Ne Kadar Süre Taze Kalır?
Bu onları nasıl sakladığınıza bağlıdır. Turplar oda sıcaklığında iki ila dört gün dayanır, bu nedenle hızlı bir şekilde tüketmeyi planlıyorsanız tezgah veya kiler harika bir seçenektir. Bu arada buzdolabında bir ila iki hafta kadar iyi kalmaları gerekir. Uzun süreli depolama için turplarınızı altı aya kadar dondurmayı düşünün.
Turp Nasıl Saklanır?
Turplarınızı mümkün olduğu kadar uzun süre taze tutmak için bu basit adımları izleyin.
Bütün Turp Oda Sıcaklığında Nasıl Saklanır?
- Taze turpları oda sıcaklığında saklamanın sırrı? Bir kase su. Turpları tezgahta veya kilerde saklamak için:
- Yıkanmamış, kesilmemiş turpları sağlam bir kaseye yerleştirin. Yaprakları yukarı bakacak şekilde düzenleyin.
- Turpları kısmen soğuk suya batırın. Su yaklaşık bir inçlik ampulü kaplamalı, ancak yapraklar kuru kalmalıdır.
- Yapraklar düşmeye başlayana kadar suyu her gün değiştirin. Yapraklarda solma belirtileri görüldüğünde turplarınızı ya hemen pişirin ya da buzdolabına kaldırın.
Bütün Turp Buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Buzdolabında su kabı yöntemini kullanırsanız turplar yaklaşık bir hafta kadar dayanır. Ancak onlardan biraz daha fazla ömür elde etmek için hava geçirmez bir saklama çantası kullanabilirsiniz. Bu yöntem bütün turpları 14 güne kadar taze tutacaktır:
- Turpları köklerini ve yapraklarını çıkaracak şekilde kesin. Henüz yıkamayın çünkü çok fazla ekstra nem, bozulma sürecini hızlandıracaktır.
- İki kağıt havluyu birkaç damla su veya nemli ellerle hafifçe nemlendirin. Hava geçirmez bir plastik veya yeniden kullanılabilir saklama çantasının içini astarlamak için bunları kullanın.
- Turpları kağıt havluların arasına yerleştirin, fazla havayı sıkın ve ardından torbayı kapatın. Bunları iki hafta boyunca veya ampuller yumuşamaya başlayana kadar buzdolabınızın sebzelik çekmecesinde saklayın.
- Not: Kesilmiş turpları saklarken, bozulmayı önlemek için yukarıdaki adımları iki saat içinde uygulamanız gerekir. Dilimlenmiş turplar buzdolabınızın sebzelik çekmecesinde iki-üç gün dayanır.
Turplar Nasıl Dondurulur?
Bozulmadan önce tüketecek çok turpunuz varsa, dondurmak muhtemelen en iyi seçeneğinizdir. Turpları altı aya kadar dondurmak için:
Turp Nasıl Dondurulur?
- Turplarınızın köklerini keserek, yapraklarını keserek ve soğuk suyla iyice yıkayarak dondurucuya hazırlayın. Soymayın! Kabuk bir miktar koruma sağlar ve dokuyu korumaya yardımcı olur.
- Turpları kesin, küp küp doğrayın ya da dilimleyin. Bunları bütün olarak dondurmaktan kaçının; kabukları ayrılarak doku kalitesinin düşmesine neden olabilir.
- Turpları iki ila üç dakika kaynatarak beyazlatın. Pişirmeyi durdurmak için hemen bir kase buzlu suya aktarın. Bunları iyice kurulayın.
- Turpları bir fırın tepsisine tek kat halinde yerleştirin. Saklama sargısıyla örtün ve en az dört saat dondurun.
- Dondurulmuş turpları tarihin yazıl�� olduğu bir dondurucu poşetine aktarın. Dört ila altı ay arasında dondurun.
Turp Nasıl Çözülür?
Çoğu zaman turplarınızı donmuş halde pişirebilmeniz gerekir. Ancak bunları çözmeniz gerekiyorsa veya çözdürmek istiyorsanız, birkaç saatliğine dondurucudan buzdolabına aktarmanız yeterli. Nispeten hızlı bir şekilde çözülmeleri gerekir, ancak onları akan suyun altında tutarak süreci hızlandırabilirsiniz.
Turpları Saklamanın Diğer Yolları
Bu depolama yöntemlerinden herhangi birini kullanmıyor musunuz? Birçok kişi turplarını turşu yaparak saklamayı tercih eder. Soğan turşusuna daha hafif bir alternatif olan turp turşusu, salatalara, sandviçlere ve daha fazlasına tatlı ve ekşi bir tat katar.
Şunlara da göz atın;
- Adım adım turp nasıl yetiştirilir?
- Turp yaprakları yenir mi?
- Turp nedir?
- Turp hangi mevsimde yetişir?