Anavatanı Afrika olan susam, çiçekli bir bitkidir. Tohum kapsüllerinde yetişen bu besin, yenilebilir tohumlara sahiptir. Yüksek oranda kaliteli protein içeren susam, hem tohum şeklinde, hem de yağ olarak kullanılır. Kemik ve kan damarlarının güçlenmesine yardımcı olan bu besin, bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini destekler. Özellikle hamur işi tariflerde kullanılan susam, kavurma işleminden geçer. İşte, 'Susam nasıl kavrulur?' diye merak edenler için pratik yöntemler:
Susam tanelerini kontrol edin. Eğer içinde taş veya yabancı madde görünmüyorsa, doğrudan saplı bir tava veya tencerenin içerisine aktarın. Ocağı orta ateşe ayarlayın. Susamları tahta kaşık yardımıyla 2-3 dakika, susamlar kahverengileşene ve patlayıp zıplayana kadar, karıştırın. Susamları kavurmak için tavaya yağ koymanıza gerek yoktur. Susamın tadının keskin olması için kapsamlı kavurma tekniğini uygulayabilirsiniz.
Fırını 175 dereceye ayarlayın. Susamları, yağlanmamış fırın tepsisine yayın. Susamları kahverengileşinceye kadar, yaklaşık 8-10 dakika, pişirin. 2 dakikada bir tepsiyi hafifçe sallayın. Bu sayede susamlar eşit derecede kavrulacaktır. Fırının ısısı çok yükselirse susamlar yanabilir. Bu yüzden susamları kavururken sık sık kontrol etmeye özen gösterin.
Susamları fırında veya ocakta kavurduktan sonra, soğuk bir tepsinin içerisine aktarın. Bu şekilde oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. Susamlar, metal yüzeylerde daha hızlı soğur.
Kabuklu ve kabuksuz susam tanelerini seçin. Ardından süzgeçten temiz su akana kadar yıkayın. Yıkadığınız susamları kuru bir tavanın içerisine koyup harlı ateşte bekletin. Tahta kaşıkla arada bir karıştırın. Gözünüzü susamlardan ayırmayın, çünkü çok hızlı bir şekilde yanabilirler. Ortalama 10 dakikanın ardından ocağı orta ateşe getirin. 5-6 dakika boyunca sürekli karıştırarak kavurun. Susamlar kavrulunca rengi açık kahverengiye döner ve parlaklaşır. Ayrıca patlayıp zıplamaya da başlarlar. Kavrulan susamları metal bir tepsiye yayıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Susamlar soğuduktan sonra hemen kullanmayacaksanız hava almayan bir kabın içerisine doldurun. Bu kabı buzdolabında veya buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
Susam, buzlukta yaklaşık 1 yıla kadar tazeliği korur. Ancak zamanla lezzet kaybı yaşayabilir. Lezzetini arttırmak için, kullanacağınız zaman taneleri kuruyana kadar 1-2 dakika kavurabilirsiniz.
Susamları, tavuk yemekleri, sebzeler, salatalar, poğaçalar, pilavlar ve tatlıların üzerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca karabiber veya tuz ile karıştırarak kendi çeşninizi de hazırlayabilirsiniz. Eğer tanelerin ağzınıza gelmesini istemiyorsanız, mutfak robotundan çekebilir veya havanda dövdükten sonra da kullanabilirsiniz.
Susamı mutfak robotuna ekleyip üzerine azar azar yağ ilave ederek tahin yapımında da kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;