Stres, vücutta fiziksel ve ruhsal problemlere yol açan durumlardan biridir. Midenizde kelebekler uçuştuysa veya mide bulandırıcı bir kaygı yaşadıysanız, hem beyinde, hem de sindirim sisteminde bazı sorunlar yaşamanız normaldir. Çünkü, sinir ve sindirim sisteminiz sürekli iletişim halindedir. Bu ilişki sindirim gibi bedensel işlevler için gerekli ve önemlidir. Ancak bazen bu bağlantı mide ağrısı, kabızlık veya ishal gibi istenmeyen semptomlara neden olabilir. Stresin tetiklediği düşünce ve duygular midenizi ve bağırsaklarınızı etkileyebilir. Bunun tersi de meydana gelebilir. Bağırsaklarınızda olup bitenler strese ve uzun süreli üzüntüye neden olabilir.
Bedensel işlevlerinizin çoğu, beyni ana organlara bağlayan bir sinir ağı olan otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Otonom sinir sistemi, vücudunuzu savaş ya da kaç acil durumlarına ve yüksek kaygı durumlarına hazırlayan sempatik sinir sistemini içerir. Enterik sinir sistemi ise nöronlarda doludur ve bazen ikinci beyin olarak adlandırılır. Beyin, vücudun geri kalanıyla iletişim kurmak için kimyasal ve hormonal nörotransmitterleri kullanır.
Kaygı ve stresin arttığı dönemlerde beyinden kortizol, adrenalin ve serotonin gibi hormonlar salınabilir. Bu, bağırsaklarınızdaki serotonin miktarını artırır ve mide spazmlarının oluşmasına neden olur. Bu spazmlar kolonunuzun tamamında meydana gelirse ishal olabilirsiniz. Spazmlar kolonun bir bölgesinde izole edilirse sindirim durabilir ve kabızlığa neden olabilir. Stres altında olduğunuzda sindirim süreci yavaşlar ve mide ağrısı ile kabızlık belirtileri gözlemlenir. Stresin uzun süre devam etmesi, kabızlığı kronikleştirebilir.
Kabızlığa neden olan bazı koşullar stres nedeniyle daha da kötüleşebilir. İrritabl bağırsak sendromunun bilinen bir nedeni olmasa da, psikolojik stresin rol oynadığı düşünülmektedir. Stres, IBS semptomlarının gelişmesine veya kötüleşmesine katkıda bulunabilir.
İnflamatuar bağırsak hastalığı ise, crohn hastalığı ve ülseratif koliti içerir. Bilimsel çalışmaların 2005 yılında yapılan bir incelemesi, stresin bu hastalıkların semptomlarını kötüleştirdiği kanıtlandı. Yani, kronik stres, depresyon ve olumsuz yaşam olaylarının hepsinin inflamasyonu arttırdığı düşünülmektedir.
Kronik kabızlığınıza stres neden oluyorsa, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;