Üzüm, incir veya dut gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılmasıyla üretilen, Anadolu’ya özgü, yoğun ve tatlı bir şurup olan pekmezin üzümden yapılanı pek tatlı, duttan yapılanı ise biraz acımsıdır. Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren, kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerlerin karamelize olup kararması ve koyu bir kıvam almasıdır. Pekmez kaynatılırken önemli olan husus bir kere kaynatılmasıdır. Şıra kaynayınca eksilme olacağından bu eksilme yerine yeniden şıra doldurulmalıdır. Aksi taktirde pekmezin kalitesi bozulur.
Pekmezin besin değerleri, kullanılan meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte, karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1,276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kaynağıdır. B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden faydalı bir ilaç olarak biliniyor. Sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana karıştığı için kan yapıcı özelliği de var. Peki, pekmez çeşitleri nelerdir? Hangi pekmez neye iyi gelir? Pekmezin faydaları neler? Hangi pekmez daha iyi? İşte, pekmez çeşitleri ve faydaları:
Pekmez Çeşitleri
Andız ağacının meyvelerinden elde edilen pekmez türü, andız kozalaklarından elde edilen "andız özü"yle yapılır. Harnup pekmezi gibi bu pekmez de Mersin ve çevresinde sık yapılan bir pekmez türüdür. Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer ve karaciğere faydalı bir pekmezdir. Kan yapıcıdır ve enerji verir.
Duttan elde edilen pekmez türüdür. Anemik hastalarca besin olarak alınması çok yararlıdır. Özellikle mide hastalıkları, ülsere iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında, soğuğa karşı vücut direncinin arttırılmasında kullanılır. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin ve çocukların zeka ve bedensel gelişimine yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında da etkilidir. Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da tedavi edici olarak kullanılır. Ev yapımı dut pekmezi tarifine göz atın.
Üzümden elde edilen pekmez türüdür. Vücutta kan yapımında kullanılması, enerji vermesi, iştah açması belirgin özelliklerindendir. Mide, bağırsak ve böbrekler üzerine olumlu etkileri vardır. Damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını kolaylaştırır. Üzüm pekmezi yapımı için tarif detaylarına göz atın.
Keçiboynuzundan elde edilen pekmez türüdür. Ege ve Akdeniz yöresine has bir pekmez türü olmakla birlikte en faydalı pekmez türlerinden biridir. Doğal ve katkısız olanını tüketmek iyidir. Glikoz katkılı olanlar fayda yerine zarar verebilir. Nefes darlığına karşı oldukça etkilidir. Kolesterolün düşürülmesinde, tansiyonun dengelenmesinde yardımcıdır. Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler. Vücudu güçlendirip, yeniler. Bağırsakları hareketlendirir. İyi beslenmesi gereken çocuklar ve gebeler için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. İçerdiği A , B, B2, B3, D vb. vitaminler dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır. Keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır sorusuna buradan ulaşabilirsiniz.
Pekmezin Faydaları Neler?
Pekmez Aç Karnına Mı Tok Karnına Mı Yenmeli?
Pekmez aç veya tok karna tüketilebilir. Ancak pekmezi tükettikten sonra mutlaka hareket edilmesi gerekir. Besin değerleri bakımından zengin olduğu için, hareketsiz durmak kalori alımına sebep olabilir.
Keçiboynuzu Özü Nasıl Tüketilir?
Keçiboynuzu özü, bebeklerde kahvaltıda 2 çay kaşığı verilmesi önerilir. (Doktor önerisiyle alınmalıdır.) Çocuklarda kahvaltıda 1-2 yemek kaşığı kadar tüketilebilir. Yetişkinlerde ise sabah veya akşam aç karnına tüketilebilir. Önerilen miktar 2-3 yemek kaşığıdır. Diyabet hastalarının tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Pekmezi sade olarak tüketmek istemiyorsanız, içme suyu ile karıştırarak meyve suyu olarak tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;