Ispanakgiller familyasına ait bir bitki olan pazı, içeriğinde bol miktarda vitamin barındırır. Sindirimi kolay olan bu sebze, Haziran ayından Eylül ayının sonuna kadar çiçek açar. Anavatanı Akdeniz ülkeleri olan pazı, ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle sonbahar aylarında tüketilen bu sebze, sağlık açısından son derece önemlidir. Bağışıklığı güçlendirdiği için, haftada en az 1 kez tüketilmesi önerilir. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz pazı yemekleri:
Pazı, havuç, patates ve kereviz ile hazırlanan bu çorba, sıcak başlangıç yapmak isteyenler için idealdir. Vitamin deposu olarak da bilinen pazı çorbasını, kış aylarında sık sık tüketebilirsiniz.
Pazı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de, pazı yemeğidir. Zeytinyağlı pazı olarak da bilinen bu yemek, düşük kalorisiyle diyet listelerine eklenebilir. Ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Çay saatlerinde sunabileceğiniz nefis bir börek arıyorsanız, pazılı gül böreği tam size göre. İç harcı pazı ve soğan ile doldurulan gül böreğini, 30-35 dakika pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Pazı, yoğurt ve zeytinyağı ile hazırlanan borani, ana yemeklerin yanında sunulur. İsteğe göre sarımsak, pul biber ve sumak ile zenginleştirilebilir.
Kahvaltı sofralarında yeni tatlar denemek isteyenler için, patates ve yumurta ile zenginleştirilmiş pazı tarifini öneriyoruz. Bu yemeği hazırlarken yumurtaları bütün olarak bırakabilir veya pazıyla birlikte karıştırabilirsiniz.
İç harcı ince bulgur, nane ve maydanozla doldurulan pazı dolması, ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulur. İsteğe göre nar ve nar ekşisi ile zenginleştirilebilir.
'Etsiz sarma olur mu?' diyenleri böyle alalım. Dana kıyma ve pirinç ile hazırlanan etli pazı sarması, Karadeniz mutfağında sık sık tüketilir. Etli pazı sarmasının porsiyonu, ortalama 220 kalori değerindedir.
Tereyağı, dana jambon ve krema ile hazırlanan pazı graten, hem görünümü, hem de lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakır. Pazı sevmeyenlerin bile favorisi olacak pazı grateni, sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.
Biber, soğan ve sarımsak ile zenginleştirilen pazı, zeytinyağında kavrulur. Üzeri biber ve mısır ile süslenir. Ana yemeklerin yanında sunulan pazı kavurma, farklı sebzelerle de zenginleştirilebilir.
Özellikle köy kahvaltılarında sunulan gözleme, peynir, patates, kıyma, pırasa, ıspanak gibi birbirinden farklı malzemelerle hazırlanabilir. Pazılı gözleme ise, mutlaka denemeniz gereken çeşitlerden biridir.
Fransız mutfağıyla özdeşleşen terin, farklı versiyonlarla dünyaya yayılan bir yemektir. İç harcı bezelyeli pilav ile doldurulan terin, pazı yapraklarıyla sarıldıktan sonra servis edilir.
İç harcı çiğ köfte ile doldurulan pazı roll, pazı yapraklarının sıkı bir şekilde sarılmasıyla hazırlanır. Görünümü ile dikkatleri üzerine çeken pazı roll, yeni tatlar keşfetmek isteyenler için de idealdir.
Öğle yemeklerinde ve çay saatlerinde sunabileceğiniz pazılı kiş, çıtır kiş hamuru ile hazırlanır. Üzeri krema, pazı, keçi peyniri ve yumurta ile zenginleştirilir.
Şunlara da göz atın;