Somon, lezzeti kadar hassas yapısıyla da dikkat isteyen bir balık türüdür. Bozulmadan saklamak için uygun ısıda muhafaza etmek, hava ile temasını kesmek ve mümkünse hemen dondurmak gerekir. Doğru yöntemlerle taze somonun ömrünü uzatmak hem israfı önler hem de sağlıklı tüketimi garanti eder.
Taze somonu buzdolabında 0-4°C arasında tutmalısınız. En iyi yöntem, somonu buz dolu bir kapta saklamaktır. Üzerine streç film sarın ve buzu her gün yenileyin. Somonu buzdolabına koyarken sızdırmaz kap veya vakumlu poşet kullanın.
Somonu satın aldıktan sonra hemen dondurmak bozulmayı önler. Streç filme sarın, ardından alüminyum folyo veya vakumlu poşetle paketleyin. Hava alırsa "dondurucu yanığı" olur. Kullanacağınız porsiyonlar halinde paketlemek pratik olur.
Limon, tuz, zeytinyağıyla marine etmek, somonun ömrünü 1-2 gün uzatabilir (ama buzdolabında saklamanız şart). Füme işlemiyle hazırlanmış somon vakumlu paketteyse, buzdolabında haftalarca bozulmadan kalabilir. Açıldıktan sonra ise 3-5 gün içinde tüketilmeli.
Rengi solduysa, kötü kokuyorsa, yüzeyi sümüksüyse bozulmuştur. Dondurduğunuz tarihi mutlaka yazın. Böylece ne zaman tüketmeniz gerektiğini bilirsiniz.
Şunlara da göz atın: