Patates kızartması, yalnızca Türk mutfağında değil, dünyanın hemen her yerinde en çok tüketilen besinlerden biridir. Özellikle fast food tüketiminin artmasıyla birlikte, patates kızartması tüketiminde önemli bir artış olduğunu fark etmişsinizdir. İçeriğindeki fazla yağ nedeniyle obezite, diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini artıran kızarmış yiyeceklerin sağlık üzerindeki etkisi bununla da sınırlı değil...
Bilimsel dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'de yayınlanan 11 yıllık bir araştırmaya göre, kızarmış besinler tüketen 140 binden fazla kişinin verileri incelendi. Bu incelemenin sonucunda, kızarmış gıda tüketimi ve depresyon arasında bağlantı olduğu ortaya çıktı.
Birleşik Krallık'taki 500 bin kişinin sağlık verilerinin bulunduğu UK Biobank verileri ise, Çin'in Hangzhou kentindeki bilim insanları tarafından analiz edildi. Bu analiz sonucunda patates kızartması yemenin depresyon riskini %7, kaygı bozukluğu riskini ise %12 oranında artırdığı gözlemlendi.
Araştırmalarda, kızarmış yiyeceklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ortaya kondu. Elde edilen sonuçlara göre, kızartma işlemi esnasında ortaya çıkan akrilamid adlı kimyasalın depresyonla ilgili olabileceği tezi düşünülüyor. Araştırmalar esnasında akrilamid verilen bir zebra balığının, içinde bulunduğu akvaryumu keşfetmeye gönülsüz olduğu ve diğer balıklarla ilgilenmediği gözlemlendi.
Şunlara da göz atın;