Oksalat İçeren Besinler Nedir?

Oksalat nedir? Oksalat içeren besinler nelerdir? Oksalatın zararları nelerdir? Düşük oksalat diyeti nasıl yapılır? İşte, böbrek taşı olumuna sebebiyet verebilen oksalatın vücuttaki etkileri:
Oksalat İçeren Besinler Nedir?
24 Nisan 2024, 22:23

Oksalik asit, yeşillikler, sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, kakao ve tohumlar gibi birçok bitkide bulunan organik bileşiktir. Vücudunuz kendi başına oksalat üretebilir veya onu yiyeceklerden alabilirsiniz. C vitamini metabolize edildiğinde oksalata dönüştürülebilir. Oksalat bir kez tüketildiğinde, kalsiyum oksalat ve demir oksalat dahil olmak üzere bileşik oluşturmak için minerallerle bağlanabilir. Bu genellikle kolonda meydana gelse de, böbrek ve idrar yolunun diğer bölümlerinde de gerçekleşebilir. Bu bileşikler daha sonra dışkı ve idrarla elimine edilir. Hassas bireylerde yüksek oksalat içeren besinler tüketmek, böbrek taşı oluşumuna yol açabilir.



Oksalatın Dezavantajları Nelerdir?

  1. Minerallerin emilimini azaltabilir: Oksalat, bağırsaktaki mineralleri bağlayarak vücudun onları emmesini engelleyebilir. Örneğin ıspanak, kalsiyum ve oksalat bakımından yüksek bir besindir. Bu da kalsiyumunun çoğunun vücuda emilmesini önler.
  2. Böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilir: Bazı durumlarda kalsiyum ve oksalat kristal oluşturmak için bağlanırlar. Bu kristaller özellikle oksalat yüksek ve idrar hacmi düşük olduğunda taş oluşumuna neden olabilir. Küçük taşlar genelde soruna neden olmasa da, büyük taşlar idrar yolunda hareket ederken şiddetli ağrı, idrarda kan ve mide bulantısına sebebiyet verebilir. Böbrek taşlarının yaklaşık %80'i kalsiyum oksalattan oluşur. 
  3. Bazı kişiler, yüksek oksalatın otizmin gelişimiyle bağlantılı olabileceğini iddia ediyor.
  4. Bazı insanlar, oksalatların kronik, açıklanamayan vajinal ağrı ile karakterize edilen vulvodini ile bağlantılı olabileceğini söylüyor. 
  5. Araştırmacılar, vulvodini ve otizmin muhtemelen diyet oksalatları tarafından tetiklenmediğine inanıyorlar. Bu yüzden daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç var.

Oksalatlı Gıdalar Sağlıklı Mı?

Oksalatlı gıdaların çoğu sağlıklıdır. Düşük oksalatlı diyetlerin savunucuları, olumsuz sağlık etkileri olabileceği için, insanların oksalat bakımından zengin gıdaları tüketmemesinin daha iyi olduğu söylüyor Ancak bu kadar basit değildir. Bu gıdaların birçoğu sağlıklıdır, önemli antioksidanlar, lif ve besin değerleri içerir. Bu yüzden yüksek oksalatlı yiyecekleri yemeyi tamamen bırakmak iyi bir fikir değildir.



Oksalat İçeriği Yüksek Olan Besinler

  1. Pancar yaprağı
  2. Ispanak
  3. Ravent
  4. Pancar
  5. İsviçre pazı
  6. Kakao tozu
  7. Hindiba
  8. Tatlı patates
  9. Şalgam
  10. Yer fıstığı
  11. Yıldız meyvesi

Porsiyon boyutlarını küçültmek, yüksek oksalatlı yiyeceklerin düşük oksalatlı olarak kabul edilebileceği anlamına gelir. 

Düşük Oksalat Diyeti Nasıl Yapılır?

Böbrek taşları için, düşük oksalatlı diyet uygulayan kişilere genellikle her gün 50 mg'dan az oksalat yemeleri talimatı verilir.

  1. Oksalatı günde 50 mg ile sınırlayın. Oksalat oranı düşük olan gıdalardan çeşitli hayvan ve bitki kaynakları seçin.
  2. Oksalat bakımından zengin olan sebzeleri kaynatın. Sebzeleri kaynatmak, oksalat içeriğini %30-%90 oranında azaltabilir.
  3. Bol miktarda su için. Günde en az 2 litreyi hedefleyin. Böbrek taşınız varsa, en az 2,5 litre idrar üretecek kadar için.
  4. Yeterli oranda kalsiyum alın. Günde 800-1200 mg kalsiyum almaya çalışın.
  5. Kalsiyum oranı yüksek, oksalat oranı düşük gıdalar; Peynir, yoğurt, Çin lahanası, kemikli konserve balık, brokoli.


Şunlara da göz atın;

  1. Böbrek hastalarının uzak durması gereken besinler
  2. Guatrojenik besinler
  3. Karaciğere iyi gelen besinler
  4. Spermi arttıran besinler
  5. Adet söktürücü besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo