Mantar, mutfakların en lezzetli ve tartışmalı malzemelerinden biri. İçeriğinde bulunan protein değeri, etle kıyaslanabilecek derecede yüksek. Bu yüzden vejetaryen menülerinin de önemli bir yere sahip. Ancak mantarın yıkanıp yıkanmaması da birçok tartışmaya yol açan bir konu. Kimisi kesinlikle yıkanmadan temizlenmeli derken, kimisi de yıkanması gerektiğini savunuyor. Peki, mantar yıkanır mı? Mantarın sapları kullanılır mı? Mantar nasıl temizlenir ve nasıl doğranır? Bu soruları sizler için cevapladık. Tezgahtan mutfaklarımıza kadar uzanan mantar nasıl temizlenir, nasıl kullanılır görelim.
Öncelikle bu konuya bir açıklık getirelim. Mutfakta sebze ve meyveleri yıkayarak kullanmaya hepimiz alışkınız. Ancak mantar, bunlara dahil değil. Mantarın süngere benzeyen yapısı, su ile temas ettiğinde su içerisine giriyor ve pişme esnasında su fazlasıyla dışarı çıkarak mantarda lezzet kaybına yol açıyor. Bu sebeple mantarın yıkanması çok önerilmiyor. Peki, mantarı nasıl temizleyeceğiz?
Bu yöntemi kullanacaksanız, daha rahat temizleme işlemi için mantarların saplarını koparın. Şapkanın altında bulunan ince zarı bıçak yardımıyla kaldırın.
Mantarın zarını yukarı doğru çekerek temizleyin. Tüm mantarlara bu işlemi uygulayın. Dilerseniz, bıçak yerine elinizle de temizleyebilirsiniz.
Bu yöntem hiç kullanılmamış temiz diş fırçası veya sebze temizleme fırçası kullanabilirsiniz. Fırçayı önce suya batırın. Ardından mantarın şapka kısmını ovalayarak temizleyebilirsiniz. Temizleme işleminin sonunda şapkadaki ıslaklığı kağıt havlu ile giderebilirsiniz.
Son olarak mantarı kağıt havlu veya temiz bez ile temizleyebilirsiniz. Bunun için kağıt havluyu çok hafif suya batırıp nemlendirip. Mantarın şapkasını kağıt havlu ile ovalayarak lekelerin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Eğer kağıt havlu kullanacaksanız, her mantara bir adet kağıt havlu kullanmanız daha iyi sonuç verecektir. Ancak bezle temizlemek yeterli gelmediyse, diğer yöntemlerimizi deneyin.
Tüm mantarları temizledikten sonra, tek tek mantarları kesme tahtasına alın. Mantarları yatay bir şekilde yerleştirin.
Bıçak yardımıyla ince ince yukarıdan aşağı doğru doğrayın. Dilimlediğiniz mantarları boş bir kaba aktarın. Eğer mantar saplarını kullanacaksanız, dışını temizledikten sonra pırasa gibi tahtaya yerleştirin ve ince ince doğrayın.
Mantar sapı, genelde kullanılmadan kesilerek atılıyor. Mantarın şapka kısmı doğranması hem daha pratik hem de daha estetik olsa da mantarın sapı ile şapkası arasında bir lezzet farkı yok. bu sebeple israt etmemek adına saplarını da kullanabilir ya da saplarını ayırarak çorba yapımında kullanabilirsiniz. Mantar saplarını kullanmak için, uç kısmını bir miktar kesin ve atın. Kalan kısımları uzunlamasına doğrayabilir veya halka halka dilimleyebilirsiniz. Peki, mantar sapları hangi yemeklerde kullanılır? Mantar saplarını, ufak ufak dilimleyerek çorbaların içinde ve etli mantar sote yapımında kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;