Magnezyum İçeren Besinler: Magnezyum Deposu 10 Besin

Magnezyum, vücut için gerekli olan besin kaynaklarından biridir. Peki, magnezyum hangi besinlerde bulunur? İşte, magnezyum içeriği yüksek olan 10 besin:
Magnezyum İçeren Besinler: Magnezyum Deposu 10 Besin
22 Ekim 2024, 10:55

Magnezyum son derece önemli bir mineraldir. Vücudunuzdaki yüzlerce kimyasal reaksiyonda yer alır ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur, ancak birçok kişi 420 miligram (mg) olan günlük magnezyum değerine ulaşamaz. Yine de, magnezyum açısından zengin yiyecekler yiyerek günlük ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilirsiniz. İşte magnezyum açısından zengin 10 sağlıklı yiyecek;

  1. Bitter Çikolata

bitter çikolata

28 gram porsiyonundaki bitter çikolata, 65 mg magnezyum içerir. Bu da günlük ihtiyacın yaklaşık %15'ine denk gelir. Bitter çikolata ayrıca demir, bakır ve manganez açısından da zengindir ve bağırsaktaki yararlı bakterileri beslemeye yardımcı olabilecek prebiyotik lif içerir. Dahası, yararlı antioksidanlarla yüklüdür. Bunlar, hücrelerinize zarar verebilecek ve hastalığa yol açabilecek zararlı moleküller olan serbest radikalleri nötralize eden besinlerdir. Bitter çikolatanın faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için en az %70 kakao içerdiğinden emin olun.

  1. Avokado

avokado

Avokado, inanılmaz derecede besleyici bir meyvedir ve lezzetli bir magnezyum kaynağıdır. Orta boy bir avokado 58 mg magnezyum sağlar, bu da günlük ihtiyacın %14'üdür. Avokado ayrıca potasyum, B vitaminleri ve K vitamini de sağlar. Ayrıca çoğu meyvenin aksine yağ açısından zengindir. Araştırmalara göre mükemmel bir lif kaynağı olan avokadoyu tüketmek, iltihabı azaltabilir, kolesterol seviyelerini iyileştirebilir ve tokluk hissini artırabilir.

  1. Kuruyemişler

Brezilya fındığı

Magnezyum açısından özellikle yüksek olan kuruyemişler arasında badem, kaju ve Brezilya fıstığı bulunur. 28 gram kaju 83 mg magnezyum içerir ve günlük ihtiyacın %20'sini karşılar. Çoğu kuruyemiş aynı zamanda iyi bir lif ve tekli doymamış yağ kaynağıdır ve diyabetli kişilerde kan şekeri ve kolesterol seviyelerini iyileştirdiği gösterilmiştir. Brezilya fındıkları ayrıca selenyum açısından da oldukça yüksektir.

  1. Baklagiller

soya fasulyesi

Baklagiller, mercimek, fasulye, nohut, bezelye ve soya fasulyesini içeren besin açısından yoğun bir bitki ailesidir. 1 su bardağı pişmiş siyah fasulye, 120 mg magnezyum içerir ve günlük ihtiyacın %29'unu karşılar. Baklagiller ayrıca potasyum ve demir açısından zengindir ve vejetaryenler için önemli bir protein kaynağıdır. Baklagiller lif açısından zengin oldukları ve düşük glisemik indekse (GI) sahip oldukları için kolesterol seviyelerini düşürmeye, kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye ve kalp hastalığı olasılığını azaltmaya yardımcı olabilirler.

  1. Tofu

tofu

Tofu, yüksek protein içeriği nedeniyle vejetaryen diyetlerde temel bir besindir. Soya sütünden yumuşak beyaz lor elde edilerek yapılır. 100 gr tofu, yaklaşık 35 mg magnezyum içerir. Bir porsiyon ayrıca 10 gr protein ve iyi miktarda kalsiyum, demir, manganez ve selenyum sağlar.

  1. Tohumlar

keten tohumu

Keten tohumu, kabak çekirdeği ve chia tohumu gibi birçok tohum çeşidi, yüksek miktarda magnezyum içerir. 28 gramlık bir porsiyon kabak çekirdeği, 168 mg magnezyum içerir. Bu da günlük ihtiyacın %40'ına denk gelir. Ayrıca, tohumlar demir, tekli doymamış yağ ve omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir. Tohumlar, hücrelerinizi metabolizma sırasında üretilen zararlı serbest radikallerden koruyan antioksidanlar içerir.

  1. Tam Tahıllar

karabuğday

Buğday, yulaf ve arpa gibi tam tahıllar ve karabuğday ve kinoa gibi tahıllar, magnezyum dahil olmak üzere birçok besin maddesinin mükemmel kaynaklarıdır. 1 su bardağı pişmiş karabuğday, 86 mg magnezyum içerir. Birçok tam tahıl ayrıca B vitaminleri, selenyum, manganez ve lif açısından da yüksektir. Kontrollü çalışmalarda, tam tahılların iltihabı azalttığı ve kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini azalttığı bile gösterilmiştir.

  1. Bazı Yağlı Balıklar

somon

Balıklar, özellikle yağlı balıklar magnezyum açısından zengindir. Bunlara somon, uskumru ve pisi balığı dahildir. 100 gram pişmiş somon, 30 mg magnezyum içerir. Ayrıca etkileyici bir şekilde 22 gr yüksek kaliteli protein sağlar. Yağlı balıklar, potasyum, selenyum, B vitaminleri ve çeşitli diğer besinler açısından da zengindir.

  1. Muz

muz

Muzlar, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilen ve kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılı olan yüksek potasyum içeriğiyle bilinir. Bir adet büyük boy muz, 37 mg magnezyum içerir. Ayrıca, muzlar C vitamini, B6 vitamini, manganez ve lif sağlar. Olgunlaşmamış muzlardaki karbonhidratların büyük bir kısmı sindirilmeyen ve emilmeyen dirençli nişastadır. Dirençli nişasta ayrıca kan şekeri seviyelerini düşürmeye, iltihabı azaltmaya ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  1. Yapraklı Yeşillikler

ıspanak

Önemli miktarda magnezyum içeren yapraklı yeşillikler arasında lahana, ıspanak, kara lahana, şalgam yeşillikleri ve hardal yeşillikleri bulunur. 1 su bardağı pişmiş ıspanak, 158 mg magnezyum içerir ve günlük ihtiyacın %37'sini karşılar. Ayrıca ıspanak gibi yapraklı yeşillikler de demir, manganez ve A, C ve K vitaminleri dahil olmak üzere çeşitli besinlerin mükemmel bir kaynağıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?
  2. Demir içeren besinler
  3. Selenyum içeren besinler
  4. Folik asit içeren besinler
  5. Çinko içeren besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo