Lezzet'ten Bayrama Özel Yemek Tarifleri

Bizim geleneğimizde bayram paylaşmak demektir. Özellikle Kurban Bayramı’ndaki paylaşım hepimize büyük keyif verir, manevi bir doyum yaşarız. İhtiyaç sahipleri ile paylaştığınız kurban etinden sonra kendi payınıza düşeni nasıl değerlendireceğinize ilişkin tariflerimizi denemeye ne dersiniz?
Lezzet'ten Bayrama Özel Yemek Tarifleri
24 Nisan 2024, 17:38
  1. Fırında Kaburga 


Malzemeler;

  1. 1.5 kg kaburga (Koyun veya dana)
  2. 3 yemek kaşığı yoğurt
  3. 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 1 adet soğan (Rendelenmiş)
  5. 4 diş sarımsak (Dövülmüş)
  6. 1 yemek kaşığı biber salçası
  7. Tuz
  8. Karabiber
  9. Kırmızı toz biber

Yapılışı:Yoğurt ve zeytinyağını bir kasede çırpın. Rendelediğiniz soğan, dövdüğünüz sarımsak, salça, tuz ve baharatları ilave edip tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar karıştırın. Kaburga etinizin üzerine bıçakla kesikler atın ve sosu bir fırça yardımıyla üzerine sürün. Soslu eti yağlı kağıt ile sarın ve açılmaması için bir iple bağlayarak 2 saat süreyle buzdolabında dinlendirin. Dinlenen eti bir fırın tepsisine alın ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika pişirin. Daha sonra fırının derecesini 150 dereceye düşürün ve eti yumuşayıncaya kadar yaklaşık bir saat daha pişirin. Sıcak servis edin.


  1. Saksı Kebabı


Malzemeler:

  1. 3 adet bostan patlıcanı
  2. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  3. 1 adet soğan (Yemeklik doğranmış)
  4. 2 adet kapya biber (Küp doğranmış)
  5. 2 adet sivri biber (Küp doğranmış)
  6. 400 g kuşbaşı et (Koyun)
  7. 1 çay kaşığı tuz
  8. 1 çay kaşığı karabiber
  9. 1 çay kaşığı pul biber

Üzeri için;

  1. 1 su bardağı su
  2. 2 yemek kaşığı salça
  3. 4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

Yapılışı: Bostan patlıcanları çizgili soyun ve ortadan ikiye kesin. İçlerini oyduktan sonra, limonlu suya yatırın ve acısını alana kadar bekletin. Patlıcanları sudan çıkardıktan sonra iyice kurulayın ve kızgın yağda kızartın. Bir tavada sıvı yağ ile birlikte soğanları yumuşayıncaya kadar kavurun. Biberleri de ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Kuşbaşı etleri ilave ederek etler yumuşayana kadar pişirin. Tuz ve baharatlarını ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. Patlıcanları ısıya dayanıklı bir kaba alın ve pişirdiğiniz etli karışımı patlıcanların içine paylaştırın. Salçalı suyu patlıcanların üzerine gezdirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Fırından almadan önce üzerine kaşar peyniri rendesi serpin. Kaşar peyniri eriyip hafif kızarana kadar fırında tutun ve fırından alıp bekletmeden sıcak servis edin. Afiyet olsun.


  1. Terbiyeli Gerdan Çorbası


Malzemeler:

  1. 1 adet gerdan (Koyun veya dana) 
  2. 1 adet soğan
  3. 1 adet defne yaprağı
  4. 5-6 adet tane karabiber
  5. 2 l su
  6. 1 adet havuç
  7. 1 adet patates
  8. 1 adet yumurta sarısı
  9. 1 adet limonun suyu
  10. 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  11. Tuz
  12. Karabiber

Yapılışı: Gerdanı yıkayıp tencereye alın. Kabuğu soyulmuş bütün soğan, defne yaprağı ve tane karabiberi ekleyin. Suyu ilave edip 2 saat boyunca kısık ateşte pişirin. Pişerken üzerinde biriken köpükleri kaşıkla alın. Gerdanın etini kemiklerinden ayırıp didikleyin.  Patates ve havucu küçük küpler şeklinde doğrayın. Gerdanı haşladığınız suyu süzün. Suyu tencereye alıp tekrar ısıtın. Küp doğranmış havuç ve patatesi ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp 20 dakika pişirin. Yumurta sarısını limon suyuyla bir kasede çırpın. Çorbanın suyundan birkaç kaşık ekleyip karışımı ılık hale getirin. Tekrar tencereye azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Gerdan eti ve kıyılmış maydanozu ekledikten sonra servis edin. Afiyet olsun.


  1. Kağıtta Dil


Malzemeler:

  1. 1 adet dil (Dana)
  2. 3 adet orta boy domates
  3. 2 adet yeşil dolmalık biber
  4. 5-6 dal maydanoz
  5. 2 yemek kaşığı tereyağı
  6. 2 çay kaşığı tuz
  7. 1 çay kaşığı karabiber
  8. 1 tatlı kaşığı kekik
  9. 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  10. 1 tatlı kaşığı kimyon

Yapılışı:Dili yıkayıp bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri temizleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte dil yumuşayana kadar yaklaşık 1.5 saat pişirin. Düdüklü tencerede pişirirseniz bu süre daha kısa olacaktır. Haşlanan dili tencereden alın ve ılınması için bekletin. Daha sonra  yüzeyindeki deriyi tamamen soyun ve bir bıçak yardımıyla dilimleyin. Domatesleri yuvarlak dilimleyin. Biberleri ince jülyen doğrayın, maydanozları ince kıyıp hazırlayın. Bir yağlı kağıdın ortasına 3-4 dilim domates koyun, üzerine bir miktar biber serpin. 4-5 dilim dana dili yerleştirin. Tekrar sırasıyla domates ve biber dilimleri koyun. En üste kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları serpin. Yağlı kağıdın diğer yarısını üzerine kapatın ve kenarlarını katlayarak paket yapın. Diğer paketi de aynı şekilde hazırlayın ve ızgarada veya önceden ısıtılmış 200 derece fırının ızgara bölümünde 15-20 dakika pişirin. Fırından alın ve bekletmeden sıcak servis edin. Afiyet olsun.


  1. Ciğer Yahni


Malzemeler:

  1. 500 g dana karaciğeri 
  2. 3 orta boy soğan 
  3. 1 kırmızı biber
  4. 2 sivri biber 
  5. 2 domates
  6. Zeytinyağı 
  7. Tuz 
  8. Karabiber
  9. Yarım demet ince kıyılmış maydanoz

Baharatlı patates için;

  1. 500 g bebek patates
  2. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. 2 diş sarımsak 
  4. 1 tatlı kaşığı tuz 
  5. 1 çay kaşığı köri
  6. 1 çay kaşığı zerdeçal
  7. 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı: Kuşbaşı doğradığınız dana ciğerini yıkayıp süzdükten sonra geniş bir tencereye alın. Su ekleyerek bir taşım kaynatın. Süzüp kenara alın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Küp doğradığınız soğanları zeytinyağında hafif rengi dönene kadar soteleyin. Yemeklik doğranmış domates, ince kıyılmış biberler ve haşlanmış kuşbaşı dana ciğeri ekleyip, tuz ve karabiberle tatlandırarak kısık ateşte 15 dakika pişirin. Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanozu ekleyerek 4-5 dakika daha pişirip ocaktan alın.  Bebek patatesleri iyice yıkayıp bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ilave edip haşlayın. Haşlanan patateslerin suyunu süzüp ortadan ikiye kesin. Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. Sarımsakları rendeleyip tavaya alın. Tuz ve baharatları ilave edip karıştırın. Haşlanmış patatesleri ekleyip birkaç dakika soteleyin ve ocaktan alın. Ciğer yahninin yanında sıcak olarak servis yapın.

  1. Sarımsaklı Etli Pilav


Malzemeler:

  1. 200 g kuşbaşı et (Koyun veya dana)
  2. 1 adet soğan
  3. 1 diş sarımsak
  4. 3 yemek kaşığı tereyağı
  5. 1 yemek kaşığı biber salçası
  6. 1 yemek kaşığı domates salçası
  7. 2 su bardağı pirinç
  8. 2 adet havuç (Jülyen doğranmış)
  9. 1 çay kaşığı kimyon
  10. 3 su bardağı et suyu
  11. Tuz
  12. Karabiber

Yapılışı:Yemeklik doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarımsağı tereyağında rengi kahverengi oluncaya kadar kavurun.  Kuşbaşı etleri ve salçaları ilave edip etlerin rengi dönünceye kadar kavurmaya devam edin. Pirinci, jülyen doğradığınız havucu, tuz ve baharatları ilave edin ve pirinçler şeffaflaşmaya başlayıncaya kadar kavurun. Sıcak et suyunu ilave edip pirinçler göz göz oluncaya kadar pişirin ve ocaktan alın.  Pilavın üzerini bir kağıt havlu ile kapatarak dinlenmeye bırakın. Dinlenen pilavı bir servis tabağına alın ve sıcak servis edin. Afiyet olsun.


Tarifler, Yapım ve Styling: HÜLYA ÇAKIR     
Yapım Asistanı: FEHİRE MISIRLI
Fotoğraflar: SEZER ALÇINKAYA     
Servis Tabakları ve Aksesuarlar: LEZZET MUTFAK STUDIO



Şunlara da göz atın;

  1. Bayrama özel 18 nefis et yemeği
  2. Hangi etten hangi yemek yapılır?
  3. Kurban eti nasıl saklanır?
  4. 9 bayramlık şerbet tarifi
  5. 8 nefis atıştırmalık tarifi
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo