Kurutulmuş otlar gerçekten mutfağın kalbidir ve en sevdiğimiz yemeklere yoğun tatlar ve aromatik bir keyif kokusu getirir. Bu temel baharatlar özel bir dokunuş katarak her yemeği biraz daha keyifli hale getirir. Klasik baharat pazarlarında genellikle büyük torbalarda veya küçük kavanozlarda sunulurlar ve ilginçtir ki çoğu zaman belirtilen bir son kullanma tarihi yoktur. Peki bu onların kilerimizde ölümsüz oldukları anlamına mı geliyor?
Cevap şu; kurutulmuş otlar geleneksel anlamda bozulmaz; ancak zamanla güçlerini kaybederler. Tipik olarak fesleğen, kekik ve kekik gibi kurutulmuş yapraklar ve tarçın veya zerdeçal gibi öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatlar biraz daha geçici bir öze sahiptir. Bunlar, eski benliklerinin gölgesinde kaybolmaya başlamadan önce kilerinizde altı aydan üç yıla kadar bekleyebilirler.
Baharatın öğütülmemiş versiyonlarını tercih edenler için iyi haberler var. Biberden tarçın çubuklarına kadar tüm bu baharatlar, öğütülmüş baharatlardan daha iyi sonuç verir ve daha uzun raf ömrüne sahiptir. Yüzey alanlarının daha az açığa çıkmasıyla aromatik yağları ve tat bileşiklerini daha iyi koruyabilirler. Düzgün bir şekilde saklanan bütün baharatlar, dört yıla kadar mutfak kreasyonlarınızı zenginleştirmeye devam edebilir
Kurutulmuş bitki ve baharatlarınızın karakterlerini mümkün olduğu kadar uzun süre korumasını sağlamak biraz dikkat gerektirir çünkü raf ömrünü uzatmanın anahtarı, bunların nasıl saklandığıdır. Baharatlarınızı en iyi şekilde korumak için, baharatlarınızı serin ve karanlık bir yerde, doğrudan güneş ışığından, ısıdan ve nemden uzakta saklayın. Bir dolaba veya kilere yerleştirilen sıkı kapaklı cam kavanozlar, ideal bir ortam yaratarak onları bozulmalarını hızlandıran unsurlardan koruyabilir. Kiler yönetimini kolaylaştırmak için kavanozlara etiket eklemeyi düşünün, böylece içeride ne olduğunu ve son kullanma tarihlerinin ne zaman biteceğini takip edebilirsiniz.
Unutmayın, en iyi bakıma rağmen şifalı bitkiler eninde sonunda azalmaya başlayacaktır. Renkte herhangi bir donukluk fark ederseniz, bu bir yaş belirtisi olabilir. Daha sonra parmaklarınızın arasında hafifçe ezin ve koklayın. Bir zamanlar kavanozdan çıkan canlı koku artık neredeyse fısıldıyorsa, bu, bitkinin en iyi günlerinin geride kaldığının açık bir işaretidir. Tat son sınırdır; Tadı çok azsa veya hiç yoksa, stoğunuzu yenilemenin zamanı gelmiştir.
Şunlara da göz atın;