Vitamin deposu olarak bilinen meyveler, yaz kış demeden sofralardaki yerini alır. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan meyveler, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Meyveleri sade bir şekilde tüketmek istemeyenler için, birbirinden lezzetli meyveli tatlıları yazımızda derledik. İşte, evde kolayca yapılan 30 farklı meyveli tatlı tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: Su bir tencereye alınır ve kaynatılır. Ardından içerisine pirinç eklenir ve tüm suyunu çekene kadar pişirilir. Pirinçler lapalaşınca içerisine sütü ilave edin. Damla sakızını ve şekeri ilave edip karıştırın. Yarım saat kaynayana kadar pişirin. Piştikten sonra vanilini ekleyin. (Pişerken eklerseniz acılaştırır.) Biraz ılıdıktan sonra içerisine 4 parçaya bölünmüş incirleri ve doğradığınız cevizleri ilave edip karıştırın.(Kaynarken eklerseniz malzemeleri yumuşatır.) Ardından servis edeceğiniz kaplara paylaştırın. Üzerlerini isteğe göre fındıkla süslendikten sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Yumurta ve şeker derin bir kap içerisinde çırpılır ve köpük yapılır. Süt ve tereyağı bir kenarda güzelce karıştırılır. Köpük haline getirdiğimiz karışıma eklenir. Ardından kuru malzemelerin hepsi eklenerek çırpılır. Hazırlanan kek karışımını yağlanmış bir yuvarlak kalıp içerisine eklenir. İnce dilimler halinde kesilen armutlar üzerine dizilir. Esmer şeker üzerine serpilir ve ısınmış fırında 180 derecede 40-45 dk pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm çilekler robotta püre haline gelene kadar çekilir. Bir ince kumaş ile süzülerek posası ayrılır. (Kalan posayla da dondurma yapabilirsiniz) Kalan suyu bir tencereye alıp içerisine nişasta eklenir. Kısık ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Kıvam aldıktan sonra şekeri ekleyin.(Kaynamadan önce hafif yoğunken) Şeker eridikten sonra altı kapatılır. 4 adet kabın içerisine muhallebinin yarısı koyulur. Üzerine iri parçalar halinde doğranmış bademler eklenir ve kalan muhallebi üzerine dökülür. Soğuduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Hazır pudingi bir tencere içerisinde süt ile pişirilir.(Üzerindeki yapılışına göre) Biraz soğumaya bırakın ve bir çırpma kapı içerisinde yoğurt ile çırpılır. Bir tarafta geri kalan malzemelerin hepsini harmanlayıp kasenin dibine eklenir. Üzerine pudingli karışım dökülür. Üzerine tekrar meyve eklenir ve tekrar üzeri pudingli karışımla kapatılır. Dolapta 2-3 saat soğutulur ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Şeker ve yumurta derin bir kapta köpük köpük olana dek çırpılır. İçerisine yağ, süt ve ezilmiş muz eklenir. Ardından tüm kuru malzemeler eklenir ve çırpılır. Kek Hamuru hazırlandıktan sonra içerisine damla çikolatalar eklenir ve yağlanan baton kalıbın içerisine dökülür. 180 derecede 35-40 dk pişirilir. (Pişene kadar kapak açılmamalı yoksa kek söner ve hamurumsu bir kıvam alır. Ardından soğutulur ve kalıptan çıkartıldıktan sonra servis edilir. İsteğe göre üzerini çikolata sosuyla zenginleştirebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Süt ile birlikte tüm malzemeler tencereye alınır. Güzelce karıştıktan sonra ocakta kısık ateşte kaynayana ve kıvam alana kadar karıştırılır. İsteğe göre şanti veya labne peyniri biraz ılıdıktan sonra eklenebilir. Bir bardak içerisinde önce muhallebi sonra meyveler eklenir. Bisküvi parçaları eklendikten sonra üzerine tekrar muhallebi eklenir. Buzdolabında 2-3 saat soğuduktan sonra istenilen meyvelerle süslenir ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Süt, yumurta, şeker, un ve vanilya bir tencere içerisine eklenir. Karışım kısık ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Ilıdıktan sonra içerisine labne peynirini ekleyip çırpın. Bisküvi ve tereyağını bir tavada kavurulur. Böğürtlenler bir kapta pudra şekeriyle karıştırılır. Derin bir borcama önce meyve üzerine krema ve en üste hazırlanan bisküvili crumble eklenir ve dolapta soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Bisküvi ve tereyağı rondodan çekilir. Sos için tüm malzemeler eklenir ve kaynatılır. Ocaktan aldıktan sonra vanilyası eklenir. Kelepçeli kalıp yağlanır ve üzerine bisküvili taban eklenir. Labne peynir bir kapta 3 dk çırpılır. Krema da bir kap içerisinde çırpılır ve ikisi de birleştirilir ve şekerle çırpılır. Yumurtalar teker teker ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Son olarak un ve vanilya eklenir ve 3 dk daha çırpılır Harcın dökülmemesi için kalıbın etrafı folyo ile kaplanır. Harç kalıba dökülür ve tezgaha vurulur. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 10 dk ardından 10 dk 160 derecede pişirilir. Fırında 1 saat bekler ve kapak açılmaz. Fırının içerisinde mutlaka bir kap içerisinde su olmalıdır. Fırından çıkınca sallarken oynamıyorsa cheesecake hazırdır. Soğuduktan sonra sos ile süslenir ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: İncirler yıkandıktan sonra doğranır. Bir tencerede sütü mayalama sıcaklığına kadar ısıtılır. (max 50-60 derece) İçerisine incirler eklenir ve blender ile çekilir.(İsteğe göre parçalıda kalabilir.) Kaselere koyulur ve üzeri kapatılır. 2.5-3 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. 2 -3 saat dolapta bekletilir ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Dolgusu için kiraz ve şeker bir tencereye alınır. Kaynadıktan sonra 15 dakika pişirilir. Ardından nişasta eklenir ve blenderdan geçirilir. 10 dk daha kıvam alana kadar kaynatılır ve soğutmaya alınır. Hamur için bir kap içerisine un hariç diğer malzemeler eklenir. Un kontrollü bir şekilde ilave edilerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamur rulo haline getirilir ve küçük parçalar elde edilir. Bezeler el ile yuvarlak haline getirilir ve dolgu eklenerek gül şekli verilir. Yağlı kağıt serili bir tepsiye koyulduktan sonra 180 derecede 15 dk pişirdikten sonra üst ayar kapatılır ve 25 dk daha pişirilir. Kurabiyeler piştikten sonra pudra şekeriyle servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Bir tencere içerisine süt ve yumurta eklenir ve çırpılır. Kuru malzemeler eklenir ve çırpılır.(Topaklanmayı engellemek için) Kısık ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Piştikten sonra krema eklenir ve çırpılır. 21/21 cm kare veya 21 cm yuvarlak bir fırın kabı streç filmle kaplanır. Kenarlarına ikiye kesilmiş çilekler dik şekilde yerleştirilir. En alt kata bir sıra bisküvi dizilir. Üzerine kremanın yarısı dökülür ve tekrar bisküvi dizilir. En üstüne kalan krema eklenir. Ardından 2-3 saat buzdolabında bekledikten sonra üzeri çileklerle süslenerek servis edilir. Dilerseniz, bisküvileri dik bir şekilde yerleştirerek de pasta yapabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Kavunlar soyulur ve dilimlenir ardından robotta püre haline getirilir. Süt ve şeker bir tencere içerisinde şeker eriyene kadar ısıtılır. Ardından soğuması için kenara alınır. Bir kap içerisinde krema kabarana kadar çırpılır. İçerisine sütlü karışım ve kavun eklenir ve karıştırılır. Soğuğa dayanıklı bir kap içerisine alınır. Üzeri kapatılır ve 4-5 saat buzlukta dondurulur. Ardından istenilen şekilde servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Şeftaliler soyulur ve rende ile rendelenir. Üzerine 2 kaşık şeker ilave edilir ve harmanlanır. Yoğurt ve diğer malzemeler bir kaba alınır. Şeftalilerde üzerine eklenir ve hepsi karıştırılır. Kapaklı bir kap içerisine alınır ve 4-5 saat dondurulur. Ardından isteğe göre servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Kirazın çekirdekleri çıkarılır. Ardından 1 saat dolapta dondurulur. Su ve toz şekeri eriyene kadar kısık ateşte karıştırılır ve şerbeti hazırlanır. Donmuş kirazlar ve ılık şerbet robottan geçirilir. Karışım bir kaba alınır ve 2 saat dondurulur. Donduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Krema ve şeker bir tencere içerisine alınır. Soğuk su içerisinde jelatinler yumuşayana kadar bekletilir. Krema kaynama noktasına gelince ocaktan alınır. İncirler doğranır ve sıcak kremaya eklenir. Blender ile malzemeler çekilir. Yumuşayan jelatinlerde eklenerek tekrar çekilir. Kaselere alınır ve 2-3 saat dolapta bekletilir. Soğuduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Armut soyulduktan sonra ikiye bölünür ve içleri temizlenir. Tencereye su, şeker, karanfil, tarçın ve ayva çekirdekleri eklenerek güzelce karıştırılır ve yoğunlaşana kadar pişirilir. Armut tatlısı soğumaya alınır. Soğuyan ayvalar 1 saat dolapta bekledikten sonra üzerine fındık serperek servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Armutlar soyulur ve dilim şeklinde doğranır. Tencereye armut ve şeker eklenir ve yumuşayana kadar kaynatılır. Ocaktan almadan önce tarçın eklenir. Armutlar servis kaselerine alındıktan sonra üzerine süt eşit bir şekilde dökülür. En son olarak Hindistan cevizi serpilir ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Bisküviler rondodan kum gibi çekilir. Kupların tabanına dökülür. Bir tencerede muhallebinin tüm malzemeleri karıştırılır. (Şanti hariç) Altı kısık olarak açılır ve kaynayıp kıvam alana kadar devamlı karıştırılır. Hafif ılıdıktan sonra içerisine krem şanti eklenir ve çırpılır. Muhallebi de kuplara eşit şekilde yarım dolduracak kadar eklenir. Bir tencereye vişne suyu ve puding alınır ve kısık ateşte kaynayana ve kıvam alana kadar karıştırılarak pişirilir. Kupların geri kalan yarısına da vişneli sos eklendikten sonra 2-3 saat buz dolabında soğutulur. İsteğe göre süslenerek servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Çilekler dondurucuya atılır ve 1 saat beklenir. Başka bir kapta süt ve krema iyice çırpılır. Çilekler donduktan sonra rondodan geçirilir. Süt ve kremaya şeker, çilek ve salep eklendikten sonra mixerle şeker eriyene kadar çırpılır. Derin ve kapaklı bir kap içerisine alınır ve buzlukta 4-5 saat dondurulur. Donduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm malzemeler bir kap içerisine alınır. Hepsi blenderdan geçirilir ve püre haline getirilir. Karışımı plastik ve geniş bir kap içerisine ekledikten sonra yayılır. Ardından 2-3 saat buzlukta dondurulur. Donduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Chia tohumları, süt, vanilya ve bal ağzı kapalı bir kap içerisinde karıştırılır. Buzdolabında 2 saat ara sıra karıştırılarak bekletilir ve kıvam alması beklenir. Bir yandan çilekler küp küp doğranır. Karışım bir kase içerisine alınır ve üzeri çilekler ve bademlerle süslenir. Servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Çilekler yıkandıktan sonra küp küp doğranır. Bir kap içerisinde yoğurt, bal ve Hindistan cevizi karıştırılır. Kupların içerisine chia tohumları eklenir. Üzerine yoğurt dökülür ve dolapta soğutulur. En son olarak çilekler eklenir ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Şişlere sırasıyla doğranmış muz, kivi, ananas ve çilekler geçirilir. Her bir şiş için aynı işleme devam edilir. Eritilmiş çikolataya şişlerimizi batırarak kaplayalım. (Meyvelerin kararmasını da önler) Üzerini fıstıklarla süsledikten sonra yağlı kağıt üzerine alalım. Buzdolabında yarım saat bekledikten sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Krem şanti ve soğuk süt mikserle çırpılır ve koyulaştırılır. Ardından meyveler küp küp doğranır. Bisküviler el ile küçük parçalar halinde kırılır. Tüm malzemeler hazırlanınca krem şantiyle buluşturulur. 3-4 saat buzlukta dondurulduktan sonra çikolata sos ile servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Tavuk göğsü için tüm malzemeler tencereye alınır. (vanilya hariç) Kısık ateşte kıvam alıp göz göz olana kadar pişirin. Bir borcam içerisine dökerek yayın. Üzeri için Armutlar küp küp doğranır. Bir tava içerisine şeker, su, karanfil eklenir. Armutlar yumuşayana kadar pişirilir ve sosta üzerine dökülür. Dolapta 2 saat soğuduktan sonra ceviz ile süslenerek servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Şeftaliler çok küçük küpler halinde doğranır. Dondurmayla karıştırılır. Tereyağı, yumurta, şeker, un, kakao ve vanilya yoğurulur. Dolap içerisinde 30 dk dinlendirilir. Yuvarlak ve ince şekiller verdikten sonra fırın kağıdına koyulur. 180 derece 15 dk pişirilir ve soğumaya bırakılır. İçerisine şeftalili dondurmaya yuvarlak şekiller verdikten sonra eklenir ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Süt, irmik ve şeker bir tencere içerisine alınır ve karıştırılır. Ocakta kısık ateşte karıştırarak pişirin. Piştikten sonra içerisine vanilya ve hindistan cevizi eklenir. Bir borcam içerisine alınır ve dolapta soğumaya bırakılır. Hazır jel hazırlanır ve oda üzerine dökülür ve tekrar dolaba alınır. Üzeri için meyveler doğranır ve dolaptan çıktıktan sonra süslenerek servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Şeftaliler küçük küpler halinde doğranır. Orta boy bir tava içerisine tüm malzemeler eklenir. Şeftalilerin yumuşaması sağlanır. Koyu bir kıvama gelince ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Dondurma üzerinde servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm meyveler küçük küpler halinde doğranır. Bir kap içerisinde yoğurt, bal, vanilin ve hindistan cevizi iyice karıştırılır. Karışıma meyveler eklenir. Düz bir tepsi üzerine yağlı kağıt koyulur ve karışım yayılır. 1 saat dondurucuda kaldıktan sonra üzerine eritilmiş çikolata uzun çizgiler şeklinde süslenir. Tekrar 1 saat daha buzlukta kaldıktan sonra servis edilir. Şeftali ve muz yerine kırmızı orman meyveleri de kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Krem şanti, pudra şekeri ve süt mikserle çırpılarak hazırlanır ve dolaba alınır. Çilekler küp halinde doğranır. Bisküviler el yardımı ile küçük parçalara haline getirilir. Krem şantili karışıma çilek, damla çikolata, bisküvi, antep fıstığı eklenir. Güzelce karıştıktan sonra soğuğa dayanıklı kaselere koyularak buzdolabında 2 saat dondurulur. Donduktan sonra isteğe göre süslenerek servis edilir.
Şunlara da göz atın;