Bazı durumlarda kilo vermek ve diyet yapmak, saç dökülmesi gibi yan etkilere neden olabilir. Vücut, besin eksikliği, hormonal değişiklikler ve strese karşı hassas bir yapıdadır. Ek olarak hızlı kilo vermek, kısıtlayıcı diyetler uygulamak veya kilo verme ameliyatları sonucunda saç dökülmesi görülebilir. Saç dökülmesinin en yaygın nedeni, vitamin ve mineral eksiklikleridir. Hızlı kilo kaybı, tetikleyici bir olaydan ortalama 3 ay sonra çıkar. Kısıtlayıcı diyetler de saç dökülmesi ile ilişkili olabilir.
Saç dökülmesi, tek başına tehlikeli değildir. Ancak kilo kaybından sonra saç dökülmesinin altında yatan sebepler, tehlikeli olabilir. Örneğin, besin eksiklikleri ve aşırı kalori kısıtlaması, demir eksikliği anemisi, kas kaybı ve daha fazlası gibi ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilir. Potansiyel olarak saç dökülmesine neden olmasının yanı sıra, demir eksikliği anemisi beyin fonksiyonlarında bozulmaya, kısırlığa, kalp rahatsızlıklarına, depresyona ve değişmiş bağışıklık sistemi fonksiyonuna yol açabilir. Kilo kaybıyla birlikte uzun süredir saç dökülmesi yaşıyorsanız, mutlaka bir sağlık uzmanıyla konuşmanız gerekir.
Sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde kilo vermek, hem saç dökülmesi, hem de genel vücut sağlığı açısından çok önemlidir. Hızlı, kısıtlayıcı ve şok diyetler fiziksel ve zihinsel olarak sağlığa zararlı olabilir ve tekrar kilo alma ile ilişkilidir. Hızlı kilo vermeyi vaat eden kısıtlayıcı diyetlerden uzak durun. Bunun yerine kişiye özel olarak hazırlanan, beslenme uzmanı tarafından düzenlenen diyetleri tercih edin. Bir anda hızlı kilo vermek yerine, sağlıklı ve yavaş bir şekilde kilo vermeyi hedefleyin. Diyet planınızı hazırlarken, protein, demir, çinko içeren besinleri mutlaka beslenme listenize ekleyin.
Kilo verme ameliyatı geçirecekseniz, işlemden önce vitamin seviyelerinizi kontrol ettirin ve normal düzeyde olduğundan emin olun. Sonrasında doktorunuz tarafından önerilen besinlerle takviye alın. Saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir. Tedaviye başlamadan önce altında yatan sebebi belirlemek için mutlaka bir uzmana danışın.
Şunlara da göz atın;